Muellerovo vyšetřování ruského vlivu bylo zbytečné, jen špinavá kampaň, prohlásil Trump

Vyšetřování ruského vlivu na americké volby, které po dvou letech uzavřel zvláštní tým FBI, bylo zbytečné. V rozhovoru pro televizi Fox News to v noci na čtvrtek řekl prezident USA Donald Trump. Mezi vyšetřovateli byli podle něj stoupenci jeho protikandidátky Hillary Clintonové a celá věc byla součástí špinavé politické kampaně.

Trump v rozhovoru poprvé obsáhleji reagoval na výsledky vyšetřování Roberta Muellera, které ho zbavilo podezření, že on sám nebo jeho lidé před volbami tajně spolupracovali s Ruskem. Spekulace, že by Moskva měla informace kompromitující jeho osobu, prezident rázně popřel. „O Rusku vám řeknu toto: Kdyby na mě něco měli, ukázalo by se to už dávno,“ řekl Trump.

Pro Kreml by podle prezidenta bylo výhodnější, kdyby volby vyhrála Clintonová. „Podíváte-li se na řadu různých věcí, Rusko by mnohem raději mělo Hillary než Donalda Trumpa, to vám tedy řeknu,“ konstatoval. Clintonová by prý omezovala těžbu ropy a zemního plynu v USA, která podle kritiků zatěžuje životní prostředí, což by posílilo pozice Ruska na globálních trzích.

Americké tajné služby naopak dospěly k názoru, že motivem ruských pokusů ovlivnit prezidentskou kampaň v USA bylo zvýhodnit Trumpa jako preferovaného favorita Moskvy. Prezident Vladimir Putin prý vůči Clintonové chová hlubokou nedůvěru, zatímco Trumpa opakovaně pochválil jako člověka na svém místě, který drží slovo.

Příšerný chlap, prohlásil Trump o bývalém šéfovi FBI

Ukončení mise Muellerova týmu ve středu komentoval i James Comey, bývalý šéf FBI, kterého Trump v květnu 2017 uvolnil z funkce. Oficiálním důvodem byl způsob, jakým vyšetřovatelé postupovali ve věci služební elektronické pošty Hillary Clintonové rozesílané ze soukromých účtů. Trump sám ale veřejně přiznal, že Comeyho vyhodil kvůli jeho neústupnosti v kauze ruského vměšování.

Comey ve středu televizi NBC řekl, že tehdejší chování prezidenta mohlo bránit průchodu spravedlnosti, pokud bylo jeho motivem blokování aktivit FBI. Šlo by pak o trestný čin. Trump krátce nato v rozhovoru pro Fox News Comeyho označil za „příšerného chlapa“. Zbavil by se ho prý tak jako tak, i když věděl, že jeho samého to může politicky poškodit.

obrázek
Zdroj: ČT24