Poslední duel: Čaputová přiznala chyby a Šefčovič mluvil o rozdělené zemi

Poslední duel finalistů slovenských prezidentských voleb Zuzany Čaputové a Maroše Šefčoviče před sobotním druhým kolem přímé volby se obešel bez vzájemných ostrých výpadů. Ke Slovákům se před volbami také s projevy obrátili prezident a premiér.

„Lidé mají naději na změnu. To jsem cítila intenzivně,“ řekla v debatě ke kampani favorizovaná Čaputová, jež se dříve označila za symbol změny, kterou po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně žádali účastníci největších demonstrací od pádu komunismu v roce 1989.

Navzdory svému přesvědčivému vítězství v prvním kole prezidentských voleb uvedla, že nepovažuje volby za vyhrané. „Je nesmírně důležité, aby lidé přišli volit,“ prohlásila politička, kterou v prvním kole podpořilo 40,57 procenta voličů.

Čaputová přiznala pochybení při financování předvolebních televizních spotů sponzory, takzvanými třetími stranami. Televizní politickou reklamu totiž podle zákona musí zaplatit sám kandidát.

Šefčovič zdůraznil svou nadstranickost

Maroš Šefčovič mluvil o tom, že kampaň byla náročná. „Potvrdila, že Slovensko je rozdělené. Můj apel na celospolečenský smír byl vnímán pozitivně,“ myslí si kandidát, jenž v prvním kole získal 18,66 procenta hlasů.

Dlouholetý diplomat a v posledním období místopředseda Evropské komise Šefčovič dodal, že jako prezident by byl nezávislý a nadstranický, byť ho v kampani podporuje nejsilnější vládní strana Smer-SD.

Šefčovič v debatě tvrdil, že Čaputová vede nejdražší kampaň v historii země, byť podle médií vyšší náklady na svou propagaci v minulosti přiznal současný prezident Andrej Kiska.

Hodnotové spory

Čaputová zopakovala, že její liberální názory nejsou součástí předvolební agendy a že o nich hovořila pouze na základě dotazů. Kandidátka, která se po vítězství v prvním kole vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresívne Slovensko, dříve označila adopce dětí homosexuálními páry za lepší možnost než ponechání nezletilých v dětských domovech. Podle ní ale v této otázce musí nastat shoda napříč celou společností.

Šefčovič odmítl experimenty v kulturně-etických otázkách. „Mnozí lidé to vnímají jako téma, které by dále rozdělovalo naši společnost. Nešel bych do experimentů, které byly zmiňovány,“ poznamenal v reakci na Čaputovou.

Dříve v kampani se Šefčovič v těchto otázkách vymezoval vůči soupeřce výrazněji. Přihlásil se rovněž k tradiční rodině a ke křesťanským hodnotám, byť v roce 1989 krátce před revolucí vstoupil do komunistické strany, která vystupovala kriticky vůči církvím.

Pellegrini podpořil Šefčoviče

Slovenský premiér a místopředseda nejsilnější vládní strany Smer-SD Peter Pellegrini v rozhlasovém a televizním projevu před druhým kolem volby nepřímo podpořil Maroše Šefčoviče.

Pellegrini v projevu Šefčoviče přímo nejmenoval. Ve vystoupení ale hovořil o tématech, která v kampani propagoval právě kandidát podporovaný jeho stranou. Podle Pellegriniho země potřebuje „zkušeného člověka, připraveného od prvního dne ve funkci plnohodnotně vykonávat svůj mandát“.

Nový prezident by podle něj měl mít „silné sociální cítění“, „potřebu celospolečenského smíru“ a měl by vnímat, že „mnohé tradiční hodnoty jsou na Slovensku hluboce zakořeněné a jejich zpochybňování vnáší do společnosti zbytečný zmatek a rozdělování“.

Zmíněná Pellegriniho vyjádření používal v kampani Šefčovič, který se také vymezil vůči liberálním názorům Čaputové například v otázce možnosti adopcí dětí homosexuálními páry.

„Na mezinárodním poli, ve spleti mnohých zájmů silných hráčů, bude (prezident) stát sám a sám bude muset slovenské zájmy i obhájit. Tam už nepomůže marketing, nepomohou anonymní poradci ani vzletné řeči na domácí půdě,“ řekl Pellegrini. Větší zkušenosti Šefčoviče v zahraniční politice přiznala i Čaputová, která první kolo prezidentských voleb vyhrála se značným náskokem.

Kiska podpořil Čaputovou už dříve

S projevem ve veřejnoprávním Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS) vystoupil také dosavadní prezident Andrej Kiska. Zdůrazňoval potřebu účasti občanů ve volbách a hovořil o kompetencích a možnostech hlavy státu.

„Do druhého kola postoupili dva demokratičtí a proevropští kandidáti. Chci požádat každého občana, aby využil svého jedinečného práva – práva demokracie – aby se vyjádřil, koho si přeje vidět v pozici hlavy státu,“ vyzval Kiska. Nevyjádřil podporu žádnému z prezidentských kandidátů. Již dříve ale otevřeně podpořil Čaputovou.