Občanství pro dítě i lepší péče. Rusky jezdí rodit do USA, Trump to chce zatrhnout

Trump chce zarazit tradici získání občanství pro dítě po porodu v USA (zdroj: ČT24)

Stovky těhotných ruských žen každoročně utratí desítky tisíc dolarů, aby mohly porodit ve Spojených státech. Děti narozené v USA totiž automaticky získávají tamní občanství. Trend se týká i jiných národností, prezident Donald Trump se proto chystá pravidlo zrušit. Právníci ale varují před konfliktem s ústavou.

Řada Rusek míří do Miami, které si vybírají kvůli podnebí i početné rusky mluvící komunitě. „Říkala jsem: Jestli máme mít dítě, pak jedině v Miami. A myslím, že Denis (manžel) nevěřil, že se nám to podaří,“ uvedla blogerka Olga Zemljanajová.

Za americký pas pro potomka dají Rusové minimálně dvacet tisíc dolarů, někdy ale i víc než dvojnásobek. „Za třicet tisíc dolarů bychom nebyli dítěti schopni koupit byt ani pro něj cokoliv udělat. Ale můžeme mu dát svobodu,“ podotkla Zemljanajová.

Rusky v Miami
Zdroj: ČT24

Svoboda pro dítě, nebo jen móda?

Ne všechny matky přitom uvažují politicky. Některé jezdí do USA kvůli lepší lékařské péči a dalším věcem. „Nerozuměli jsme všem výhodám, které poskytuje americký pas. Prostě jsme věděli, že (porodit dítě v USA) je super,“ konstatovala fitness trenérka Světlana Mokerovová.

Někteří rodiče myslí i na svou vlastní budoucnost. Jakmile dítě dosáhne věku 21 let, může jim požádat o zelenou kartu.

O nový fenomén se však nejedná. „Móda rodit děti v zahraničí – včetně USA – začala někdy před deseti lety. Tehdy se to týkalo jen celebrit a velmi bohatých Rusů,“ prohlásil manažer firmy podnikající v porodním turismu Anton Jachmeněv.

Stojí nás to miliardy, kritizuje Trump

Americký prezident Donald Trump teď chce ovšem v rámci boje proti imigraci sílící trend zarazit. „Takzvané právo na občanství na základě narození, které stojí naši zemi miliardy dolarů a je k našim občanům velmi nespravedlivé, skončí tak jako tak,“ sdělil v tweetu.

Šéf Bílého domu chce změnu zajistit dekretem, podle expertů je ale nutná změna ústavy. „Prezident nemůže ignorovat, co se píše v ústavě, nebo se to snažit změnit. Pokud ano, zabrání mu v tom soud,“ upozornil Omar Jadwat z Americké unie občanských svobod.

Americké úřady nevedou statistiku, kolik žen do země přicestuje jen kvůli porodu. Kromě Rusek jezdí ve velkém za oceán i Číňanky nebo Nigerijky. Jachmeněv přiznává, že jeho služby využije asi 150 rodin ročně. Jen v Miami je prý podobných firem kolem třiceti.