Cholera, tyfus, malárie. V Mosambiku hrozí po ničivé cykloně nemoci i další záplavy

Horizont ČT24: Mosambik, Zimbabwe a Malawi pociťují drtivé následky cyklony Idai (zdroj: ČT24)

Cyklona Idai, která před dvěma týdny zasáhla Mosambik, Zimbabwe a Malawi, postihla jen v Mosambiku 1,85 milionu lidí. Z toho asi polovina jsou děti, které přišly o rodiče či o střechu nad hlavou. Uvedl to v úterý Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). Katastrofa si ve třech afrických zemích vyžádala na 760 obětí, stovky dalších lidí se pohřešují. Úřady varovaly před šířením nemocí i dalšími záplavami kvůli naplněným přehradám.

Červený kříž v pondělí varoval před nemocemi, jako je cholera, tyfus či malárie. Ty se podle zdravotníků mohou začít šířit kvůli rozkládajícím se tělům v místních vodních tocích a špatné zdravotní péči v přeplněných dočasných přístřešcích pro lidi, kteří přišli o domov. Mosambická vláda už informovala o několika případech cholery. 

A zatímco logistické podmínky se v Mosambiku zlepšují, situace se může zhoršit – hrozí totiž protržení přehrad, které jsou už téměř na svých maximálních úrovních. Meteorologové navíc čekají do dubna ještě další deště.  

Mosambická vláda také varovala, že zemi hrozí další záplavy, protože úroveň přehrady Cahora Bassa, čtvrté největší v Africe, je už nad doporučenou mírou. Je tak možné, že úřady z ní budou muset začít vypouštět vodu, aby se nádrž neprotrhla. Podobné obavy panují v sousedním Malawi a Zimbabwe, kde jsou rovněž přehrady na maximech.

Nejvíc škod napáchala Idai v Mosambiku

Cyklona Idai se zformovala u východního pobřeží Mosambiku 4. března. Poté způsobila v Mosambiku a okolních zemích záplavy, než udeřila plnou silou 14. března na pevninu v okolí přístavu Beira.

Vítr, který bouři provázel, dosahoval rychlosti až 200 kilometrů za hodinu. Nejhůře byl postižen právě Mosambik, kde vichr a záplavy zničily desítky tisíc domů a statisíce lidí připravily o střechu nad hlavou. 

„Máme strach o děti, jimž cyklón zabil oba rodiče, nebo které kvůli chaosu své rodiny nemohou najít,“ uvedla výkonná ředitelka Dětského fondu OSN (UNICEF) Henrietta Foreová. Záplavy zničily také tisíce škol a desítky zdravotnických zařízení.

Kvůli záplavám byly v Mosambiku odloženy prezidentské a parlamentní volby, které se měly konat prvního dubna. Pravděpodobně se uskuteční až patnáctého října.