„Čas se naplnil, Thereso“. Otázka dalšího osudu Mayové rozdělila britský tisk

Spolupracovník ČT Kytka: Konzervativci nemají za Mayovou vhodnou náhradu (zdroj: ČT24)

Britský tisk řeší, co bude dál s premiérkou Theresou Mayovou. Deníky jsou názorově rozdělené. The Sun si myslí, že je načase, aby Mayová v zájmu schválení brexitové dohody rezignovala. Naopak Daily Express ministry a poslance vyzval, aby premiérku podpořili a „vyřešili“ brexit. Tento týden by měl být rozhodující nejen pro osud Mayové, ale i plánovaného odchodu Británie z EU. Očekávají se další vášnivé diskuse v parlamentu.

„Premiérka ukázala odvahu. Aby zpečetila svou dohodu a zaručila brexit, musí ovšem rezignovat,“ napsal na titulní stránce bulvární deník The Sun. „Čas se naplnil, Thereso,“ dodal.

Podle listu The Times Mayová v posledních dnech odolávala tlaku na to, aby výměnou za podporu brexitové dohody odstoupila z funkce. Hrozící vzpoura v kabinetu podle listu „splaskla“. Nyní se dá očekávat, že Mayová umožní parlamentu, aby nasměroval Británii k „měkčímu“ brexitu, napsal deník.

Podle listu Financial Times premiérka o víkendu neuspěla ve snaze získat na svou stranu největší oponenty. Vystává tak podle něj otázka, jak dlouho se v premiérském křesle ještě může udržet.

Fotografie největších kritiků předsedkyně britské vlády se objevily na titulních stránkách listů The Daily Telegraph, Metro a The Guardian. Jsou mezi nimi bývalý ministr zahraničí Boris Johnson a ministr pro brexit David Davis či vůdce euroskeptické skupiny konzervativních poslanců Jacob Rees-Mogg. Johnson v příspěvku v The Daily Telegraph Mayovou vyzval, aby se vzdala naděje na schválení své dohody a „odešla z EU nyní“.

„Supi začínají kroužit“

Nedělní rozhovory premiérky s ministry a rebelujícímí konzervativními zákonodárci ve venkovském sídle Chequers označil list Metro za „krizová jednání“ v době, kdy „supi začínají kroužit“. Nedělní schůzky podle listu The Guardian „dramaticky snížily“ šanci na to, že by poslanci napotřetí schválili vládní brexitovou dohodu.

Bulvární list Daily Express napsal, že „rozzuření“ konzervativní poslanci vyzývají Mayovou, aby ze svého kabinetu vyhodila ministry, kteří usilují o setrvání Británie v EU. „Osamělá Mayová odmítá odstoupit,“ zní titulek listu.

„Za Mayovou se v neděli postavili dva významní ministři její vlády – David Lidington a Michael Gove. Její pozice se zdá momentálně silná, ovšem ne proto, že by ona sama měla autoritu nebo dokázala přesvědčit poslance a své kolegy, že dokáže dotáhnout brexit do úspěšného konce, ale především proto, že opozice v její vlastní straně a v kabinetu se nedokáže shodnout na tom, kdo by ji měl nahradit,“ podotkl spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Politolog Hnízdo: Pravděpodobný je buď mírnější brexit, nebo prosazení dohody Mayové (zdroj: ČT24)

Poslanci budou rušit datum brexitu na poslední chvíli

V pondělí před polednem se sejde britská vláda na mimořádném zasedání, kolem poledne by pak měla Mayová o brexitu jednat s předsedou opozičních labouristů Jeremym Corbynem. V 16:30 by pak premiérka měla poslance informovat o výsledcích summitu EU z minulého týdne, na kterém premiéři a prezidenti evropské sedmadvacítky nabídli Británii odklad brexitu, a informovat také o plánech na další postup.

O nich by následně měli poslanci debatovat. Schválením nejrůznějších dodatků by mohli naznačit, jakým směrem chtějí, aby se vláda dál ubírala.

Pozorovatelé považují za jisté, že poslanci se v pondělí pokusí převzít kontrolu nad programem své středeční schůze. Pokud by se jim to podařilo, mohli by na ní přijmout rozhodnutí, která by byla na rozdíl od takzvaných dodatků pro vládu závazná.

Spojenci premiérky Mayové by se navíc mohli pokusit využít hlasování k tomu, aby zrušili rozhodnutí předsedy Dolní sněmovny Johna Bercowa, podle kterého není možné, aby poslanci napotřetí hlasovali o vládní brexitové dohodě, pokud zůstane ve stejné podobě jako při druhém hlasování.

Aby Británie v pátek neopustila Evropskou unii, budou muset tento týden poslanci zrušit část loni schváleného zákona, který stanovuje 29. březen jako den odchodu Spojeného království z EU. Podle tisku se tak stane zřejmě ve středu či ve čtvrtek.

EU je připravena na brexit bez dohody

Podle Evropské komise je „čím dál pravděpodobnější“ odchod Velké Británie z EU k 12. dubnu bez jakékoliv dohody. EU je ale podle vyjádření Bruselu na takový vývoj připravena. 

Brexit bez dohody znamená, že Británie se rovnou stane takzvanou „třetí zemí“ bez nějakých přechodných ujednání či období. Vzájemné vztahy s EU a jejími členy se tak okamžitě začnou řídit mezinárodním veřejným právem, včetně pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Unie začne na hranicích okamžitě uplatňovat svá pravidla a celní sazby, kontroly celních, sanitárních a fytosanitárních norem a ověřování souladů s unijními standardy.