Chceme rovný vztah s Čínou a rychlé řešení klimatických změn, zaznělo na závěr summitu EU

Evropská unie se chce při budování svých vztahů s Čínou soustředit na dosažení vyrovnaných vztahů, které zajistí spravedlivou obchodní soutěž a rovný přístup na trh. Po závěru summitu EU v Bruselu to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se podle něj také shodli na potřebě rychlého a účinného řešení problematiky klimatických změn.

Summit EU–Čína je naplánován na 9. dubna a Evropská unie na něm hodlá podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera nabídnout Pekingu uzavření investiční dohody. Evropa ale žádá rovný přístup na čínské trhy pro své investory a také „rovné hřiště“ například v přístupu k veřejným zakázkám.

„Čínské trhy nejsou dostatečně otevřené pro evropské výrobky. Čínské trhy nás do velké míry vylučují. Čína se může podílet na veřejných zakázkách v Evropě a tak by bylo dobré, kdyby to platilo i obráceně,“ prohlásil Juncker.

Německá kancléřka Angela Merkelová po summitu podotkla, že Čína a EU jsou v mnoha ohledech partnery, platí ale také, že jsou zároveň konkurenty.

Ke klimatické dohodě se chtějí lídři vrátit v červnu

Závěry jednání summitu zdůrazňují význam vzniku dlouhodobé a ambiciózní klimatické strategie EU nejpozději v roce 2020. Unie se má v budoucí strategii snažit o klimatickou neutralitu v souladu se závěry pařížské dohody OSN o ochraně klimatu z roku 2015 a zároveň zohledňovat „specifika členských zemí a konkurenceschopnost evropského průmyslu“.

Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) se debata okolo tohoto tématu na určitou chvíli na summitu „zasekla“. Některé země, například Nizozemsko, údajně chtěly „větší ambice“ nad úroveň pařížské dohody, když požadovaly dosažení klimatické neutrality EU k roku 2050 či energie jen z obnovitelných zdrojů. Česko chce investovat především do jaderné energie, připomněl premiér.

„Za ČR říkám, že my nemůžeme stále navyšovat naše ambice a cíle, pokud se nezapojí největší světoví producenti emisí,“ řekl Babiš po jednání. Připomněl v této souvislosti například Čínu či Spojené státy. „My samozřejmě chceme řešit klimatickou změnu. Chceme, ale aby klimatická politika byla věcí celého světa, ne jen Evropy,“ dodal.

Příslušní ministři podle Tuska nyní zintenzivní přípravu strategie tak, aby se k věci mohli prezidenti a premiéři vrátit na své schůzce v červnu.

Nejvyšší představitelé zemí evropského bloku zopakovali podporu pařížské dohodě a uznali potřebu zrychlení světového úsilí o řešení klimatických změn ve světle nejnovějších vědeckých poznatků, včetně zprávy mezivládního panelu pro změny klimatu o dopadech globálního oteplení o 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovými hodnotami.

Prezidenti a předsedové vlád v závěrech nynějšího summitu také uznali, že prosazení změn podle dohody z Paříže může znamenat významné příležitosti a potenciál pro hospodářský růst, nové pracovní příležitosti i posílení evropské konkurenceschopnosti. 

Brífink Babiše po summitu o odkladu brexitu (zdroj: ČT24)