Vítězství pro Trumpa. Vláda může kdykoliv zadržet imigranty čekající na deportaci

Nejvyšší soud Spojených států podpořil pravomoc vlády kdykoliv zadržet a neomezeně dlouho věznit přistěhovalce, kteří se dopustili trestného činu, odpykali si za něj trest a čekají na deportaci. Zrušil tak rozhodnutí soudu nižší instance, podle něhož bylo možné zadržet takové lidi jen bezprostředně po odchodu z vězení. Agentura Reuters označila verdikt soudu za vítězství prezidenta Donalda Trumpa, který je zastáncem přísných přistěhovaleckých pravidel.

Devítičlenný Nejvyšší soud, kde mají těsnou většinu zastánci konzervativních postojů, posvětil platnost zákona většinou pěti hlasů ku čtyřem. Vláda tak může migranty čekající na deportaci zadržet kdykoli po odpykání trestu, třeba i několik let po propuštění z vězení a života na svobodě. Soudce Samuel Alito to odůvodnil tím, že „je lepší, když se povinnosti úřadů vyplní pozdě než nikdy“.

Nejvyšší soud tak nově interpretoval zákon, který Kongres přijal v roce 1996. V něm se píše, že vláda může zadržet přistěhovalce, který spáchal trestný čin, byl za něj odsouzen, odpykal si trest a čeká na deportaci „když je propuštěn“. Zrušil tím rozhodnutí soudu v San Franciscu z roku 2016, které umožňovalo vládě zadržet takové lidi jen ve chvíli jejich odchodu z vězení.

Spor o přínosy a rizika imigrace

Přehlasovaný soudce Stephen Breyer svůj odmítavý názor zdůvodnil tím, že Kongres při tvorbě zákona jistě nezamýšlel vládě umožnit pronásledování migrantů i několik let poté, co byli propuštěni z vězení.

Pobyt v detenčním zařízení během vyřizování deportace se může protáhnout i na roky. Imigranti během procesu nemají nárok na slyšení o možném propuštění na svobodu na kauci.

Donald Trump dlouhodobě kritizuje přistěhovalectví do Spojených států a podniká nejrůznější kroky, aby ho omezil. Opoziční demokraté tuto politiku kritizují a říkají, že imigrace zemi obohacuje. V podobném duchu se v úterý vyjádřil i bývalý republikánský prezident George Bush mladší. Ten při řeči k novým občanům označil přistěhovalectví za požehnání, píše BBC.