Pouhé příměří krizi v Sýrii neřeší, upozornila Mogheriniová. EU vyčlení stovky milionů eur

Zmrazení konfliktu v Sýrii a pouhá příměří nemohou nahradit trvalé řešení dlouholeté krize v zemi a vytvořit podmínky pro dobrovolný návrat milionů syrských uprchlíků. Na rozsáhlé bruselské konferenci k Sýrii na to upozornila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Trvalý mír v zemi podle ní může přinést jen dohoda všech stran konfliktu zprostředkovaná OSN, která bude respektovat celé spektrum tamní společnosti.

V pořadí už sedmou dárcovskou konferenci pořádá Unie společně s Organizací spojených národů (OSN). Účastníci mají večer potvrdit své finanční příspěvky určené na podporu milionů syrských uprchlíků jak přímo uvnitř Sýrie, tak především v okolních zemích.

Jménem Evropské unie Mogheriniová oznámila, že EU letos i v příštím roce na pomoc v oblasti poskytne 560 milionů eur (asi 14,4 miliardy korun) a s podobnou částkou nyní počítá i pro rok 2021. 

Od počátku syrské krize vydala EU a její členské země na pomoc postiženým občanskou válkou v Sýrii okolo 17 miliard eur (přes 436 miliard korun), Unie je tak největším poskytovatelem finanční pomoci v syrské krizi.

„Zpráva z této konference je jasná. Nepomáháme jen uprchlíkům, ale i místním komunitám ve vašich zemích,“ řekla Mogheriniová vrcholným představitelům zemí, jako je Jordánsko nebo Libanon, které nesou hlavní tíhu syrské uprchlické krize.

Hlavním politickým cílem bruselského setkání je podle Mogheriniové podpora obnovení politického dialogu mezi stranami syrského konfliktu. „Někdo si začíná myslet, že budoucnost Sýrie nevyhnutelně znamená rozdělenou zemi, zemi s omezenou suverenitou, nedemokratickou, sektářskou a bezpečí nezaručující zemi. Podle mého by to nebylo v ničím zájmu,“ upozornila. 

Česká republika poskytne 250 milionů korun

Už v úterý a ve středu o dění kolem Sýrie diskutovalo více než tisíc zástupců občanské společnosti a nejrůznějších organizací. Konference se účastní i český ministr zahraničí, který nabídl finanční pomoc ve výši 250 milionů korun.

„Naše pomoc směřuje především nejpotřebnějším, ženám a dětem. Chceme se zaměřit na zlepšení zdravotnictví, poskytování vzdělávacích služeb, praktickou pomoc v terénu pro uprchlíky,“ řekl v Bruselu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Je to podle něj jak výraz české solidarity, tak také krok posilující bezpečnost České republiky. Připomněl, že mimo Sýrii je stále přes pět milionů lidí, a situace především v Libanonu a Jordánsku tak zůstává velmi vážná.

Většina české pomoci už směřuje na přípravu konkrétních projektů, doplnil český ministr. Plán na výstavbu domova pro sirotky v Sýrii opakovaně zmiňovaný premiérem Andrejem Babišem mezi nimi není. „Pan premiér to prezentoval, že to je především jeho projekt, který chce realizovat jakožto konkrétní pomoc syrským sirotkům. Je to mimo rámec toho, co zde slibujeme,“ dodal Petříček.