Němečtí neonacisté se chystají na „Den D“. Trénují pouliční boj, sportovních klání se účastní i Češi

V Německu přibývá neonacistů, kteří cíleně trénují pouliční boj se svými protivníky a pořádají klání bojových sportů. Těch se účastní i Češi. Podle agentury DPA a listu Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) to vyplývá ze zprávy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který v zemi plní funkci kontrarozvědky. Část extremistů se připravuje na „Den D“, kdy má podle nich nastat zhroucení státních institucí, tvrdí expert na pravicový extremismus Henry Krentz ze saské pobočky kontrarozvědky.

Německá kontrarozvědka si všímá „trendu konkrétních příprav na pouliční boj“ a „rostoucí vojenské připravenosti“ neonacistů, kteří se věnují bojovým uměním. „Pozorujeme to zcela jasně a varujeme před tím, aby se cílený trénink na násilné akce podceňoval,“ uvádí BfV.

„O soutěžích v bojových sportech víme už mnoho let, ale jako kontrarozvědka registrujeme sílící připravenost pravicové extrémistické scény trénovat za účelem násilných konfliktů s politickými protivníky,“ podotkl ředitel zemského úřadu pro ochranu ústavy ve spolkové zemi Braniborsko Frank Nürnberger.

V uplynulých letech se podle zprávy BfV etablovaly zejména ve východním Německu skupiny pěstující bojové sporty. Akcí, na nichž kromě bojových umění probíhají také politické přednášky, se obvykle účastní stovky lidí.

„Svět zážitků pravicového extremismu“

Příkladem soutěží v bojových sportech je Kampf der Nibelungen (Souboj Nibelungů). Organizátoři uvádějí, že akce je určena nejen těm, kteří sportem žijí, ale také pro ty, kteří nechtějí žít pod jhem převládajícího mainstreamu.

Loni v říjnu se Kampf der Nibelungen konal v saském městečku Ostritz u hranic s Polskem, kam přijeli již dříve odsouzení fotbaloví výtržníci a úřady sledovaní příznivci krajní pravice. Mnoho účastníků přijelo i z České republiky, Francie, Ruska či Ukrajiny, napsal list WAZ. BfV odhadla, že se zde sešlo 700 až 850 diváků a soutěžících.

Podle mluvčí pobočky úřadu v Severním Porýní-Vestfálsku zvyšují soutěže v bojových sportech atraktivitu extremistické scény i pro fotbalové výtržníky a pravicově smýšlející rockery. Vzniká tak jakýsi „svět zážitků pravicového extremismu“.

Badatel v této oblasti Robert Claus souhlasí s tím, že bojové sporty jsou spolu s rockovou hudbou a fotbalovým výtržnictvím nosným prvkem pro pravicovou scénu orientovanou především na zážitky. Akce podle něj mohou sloužit k vzájemnému propojování, financování i náboru nových členů.