Překvapivé okamžiky schůzky: Trump chválil Babišovy boty, pozapomenuté manželky i příchod Ivanky

Jednání Babiše s Trumpem se neslo v uvolněném duchu, Melania si pochvaluje setkání s Monikou (zdroj: ČT24)

Čtvrteční schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s Donaldem Trumpem se nesla v uvolněném duchu. Podle Moniky Babišové šéf Bílého domu jejímu manželovi dokonce chválil výběr bot. Setkání s Monikou pak na Twitteru vyzdvihla první dáma Melania Trumpová. Překvapivým okamžikem byl i příchod Trumpovy dcery Ivanky.

Přijetí premiéra jiné země i s manželkou bývalo v Bílém domě spíš výjimkou, prezident Trump se ale chová jinak než jeho předchůdci. Léta měl navíc k Česku velmi blízko, protože jeho první žena Ivana pochází ze Zlína.

Hned začátek Babišovy schůzky s Trumpem zaujal i americká média – po přivítání před jižním křídlem totiž prezident nezapózoval pro fotografy, ale rovnou premiéra odvedl dovnitř. Manželky zůstaly překvapené venku. „Ona volala na manžela, ale on ji neslyšel, takže jsme je následovali,“ říká Monika Babišová.

Na focení nakonec došlo až před oválnou pracovnou. Následovalo jednání obou párů, které bylo natolik uvolněné, že nervozita, se kterou premiér s manželkou do Bílého domu vstoupili, podle nich rychle opadla. „Bylo to příjemné. Nejdřív jsme si povídali jako dva manželské páry o dětech, o Československu, o všem možném,“ uvedl premiér.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Líbilo se mi třeba to, že (Trump) komentoval manželovy boty. Jen tak mimochodem pochválil, že má krásné boty, že málokdy vidí u muže pěkné boty,“ vzpomíná Monika Babišová.

Překvapivým momentem setkání obou státníků byl příchod Trumpovy dcery Ivanky, kterou prezident zavolal, když Babiš navrhl uspořádat společnou obchodní konferenci v Česku. Ivanka Trumpová, která se věnuje byznysu a pracuje pro svého otce v Bílém domě, pak s premiérem a jeho ženou krátce pohovořila.

Události ČT: Vše o schůzce Trumpa s Babišem v Bílém domě (zdroj: ČT24)

Když prezidenti jednali společně s delegacemi, měly první dámy soukromý program. Melania Trumpová ukázala Monice Babišové část Bílého domu – například červený pokoj. Americká první dáma také sdílela fotografie ze společného setkání.

Babiš s manželkou dostali od prezidentského páru dres a šátek

Došlo také na vzájemné dary. Melania Trumpová dostala náušnice z českých granátů, se kterými se hned odpoledne pochlubila na Twitteru. Prezidentových devět vnoučat pak dostalo sady pastelek se jmény na krabici.

Babiš přivezl Trumpovi pistoli z limitované série za 200 tisíc korun. Dar přebírá protokol, prezidentovi tak ukázal jen fotku. „Je to připomínka toho, jak šikovní jsou Češi,“ prohlásil premiér.

Babiš daroval Trumpovi pistoli. Se státními symboly a datem narození (zdroj: ČT24)

Melania Trumpová dala Monice Babišové šátek, premiér dostal dar s českým přesahem – dres hvězdy washingtonského basketbalového týmu Tomáše Satoranského. Toho premiér den předtím sledoval naživo, na osobní setkání ale nedošlo. Satoranský v soukromé konverzaci na sociální síti napsal, že schůzku odmítl.