Křesťané si postaví v Turecku nový kostel. Poprvé od vzniku republiky

Události ČT: V Istanbulu bude nový křesťanský kostel (zdroj: ČT24)

V Turecku se chystá výstavba nového křesťanského kostela. Jde o neobvyklou událost, neboť je to poprvé od vzniku turecké republiky v roce 1923, co si místní křesťané mohou postavit plnohodnotný svatostánek. Povolení získala Syrská pravoslavná církev, jedna nejstarších křesťanských církví světa.

Syrské pravoslaví má v současnosti v Istanbulu jediný vlastní chrám. Vznikl z obytné budovy v centru města, kam musí věřící složitě dojíždět.

„Kromě něj se naše mše konají v sedmi kostelech patřících jiným komunitám. Žádný z nich nám ale nevyhovuje,“ podotýká Sait Susin, prezident obce syrských ortodoxních křesťanů v Istanbulu. Kostely si církev „půjčuje“ třeba od katolíků. 

Nový kostel pro 700 věřících má stát do tří let. Vyrůst má v istanbulské čtvrti Yesilköy, kde žije nejvíc syrských ortodoxních křesťanů. Jejich zástupci argumentují tím, že v celém Turecku se k této církvi hlásí 25 tisíc lidí a dvě třetiny z nich žijí právě v Istanbulu.   

Z tradičních území na jihovýchodě Turecka vyhnal do velkoměsta členy církve útlak a války dvacátého století. O nový kostel usilují v poslední dekádě. „V posledních patnácti letech jsme získali práva, o kterých se nám předtím nesnilo. Například jsme nemohli kupovat a prodávat majetek,“ dodává Susin.

Křesťané tvoří 0,2 procenta obyvatel

Některým omezením ale čelí křesťané dál, například ve vzdělávání kněžích. Vláda si navíc udržuje vliv na obsazení čelných pozic v církvích.

„Problémy křesťanů jsou řešeny mnohem jednodušeji během vlády AKP (vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana – pozn. red.). Většina omezení souvisí s misionářskými aktivitami západních křesťanských církví,“ říká k tomu religionista a odborník na křesťanství Ali Met. 

Turecká ústava zaručuje svobodu vyznání, islám ale výrazně dominuje. Ke křesťanství se v zemi hlásí 120 tisíc lidí, což představuje necelé dvě desetiny procenta z víc než osmdesáti milionů obyvatel. „Turecký národní stát byl vybudován na základech náboženské identity. Proto je procento křesťanů žijících v Turecku tak mizivé,“ uzavírá Met.