PiS má potíže. Šéfka komunikace polské centrální banky brala víc než ministryně

Polská národní banka (NBP) zveřejnila podle nového zákona platy svých činitelů. Veřejnost se tak oficiálně dozvěděla, že šéfka oddělení komunikace banky bere víc peněz než řada vedoucích jiných, pro chod centrální banky zásadních oddělení, a vydělá si víc než ministryně pro rozvoj podnikání. Pro polskou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), která se letos bude ucházet o přízeň voličů ve dvojích volbách, to znamená další potíže.

Centrální banka byla nucena zveřejnit platy vedoucích činitelů poté, co deník Gazeta Wyborcza na konci loňského roku upozornil, že blízké spolupracovnice guvernéra Adama Glapińského mají neobvykle vysoké platy. List napsal, že vedoucí oddělení komunikace NBP Martyna Wojciechowská si měsíčně vydělá až 65 tisíc zlotých (přes 386 400 korun).

Guvernér Polské národní banky Adam Glapiński
Zdroj: Reuters/AGENCJA GAZETA

Glapiński patří mezi blízké spojence předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského. Představitelé této národně konzervativní strany tvrdí, že v politice jsou proto, aby sloužili vlasti, a ne aby se obohatili.

Vedoucí pracovníky čeká snižování platů

Poslanci opozice na informace deníku Gazeta Wyborcza zareagovali předložením návrhu zákona, podle kterého by bylo možné na rozdíl od minulosti zveřejňovat výši platů lidí na vysokých postech v NBP. Návrh podpořilo i vládní PiS a před několika dny ho podepsal prezident Andrzej Duda. Lidi ve vedoucích funkcích v NBP také čeká snížení platů, které nebudou smět být vyšší než 60 procent platu guvernéra.

Podle informací o platech vedoucích pracovníků, které zveřejnila centrální banka, si Wojciechowská loni měsíčně přišla na 49 563 zlotých (přes 294 tisíc korun) hrubého. Na základě nových předpisů to bude moci být nejvýše něco přes 38 tisíc zlotých.

Wojciechowská, absolventka rusko-ukrajinské filologie a žurnalistiky, loni vydělávala více než vedoucí oddělení finanční stability, šéf oddělení zahraničních operací nebo právního oddělení NBP. „Myslím, že 50 až 60 procent této sumy by bylo v takové funkci v soukromém sektoru velmi slušným platem,“ řekl televizi TVN24 nejmenovaný představitel bankovního sektoru s praxí v řádu desítek let.

Poslanci chtějí, aby část peněz odevzdala

„To je trochu více než můj plat,“ připustila v TVN24 ministryně pro rozvoj podnikání a technologií Jadwiga Emilewiczová. Dodala, že šéf NBP by nyní měl provést sebereflexi a upravit platy svých blízkých spolupracovnic tak, aby odpovídaly jejich kompetencím a povinnostem.

Vedoucí kanceláře Glapińského Kamila Sukienniková, která si v polských médiích společně s Wojciechowskou vysloužila přezdívku „dvorní dáma“ guvernéra NBP, loni měsíčně vydělávala 42 760 zlotých (254 tisíc korun).

Poslanci opozice vyzvali Wojciechowskou, aby část svého výdělku odevzdala. Uživatelé Twitteru poukazovali na to, že učitelé a zdravotní sestry si často vydělají méně než asi 4500 zlotých měsíčně (26 730 korun), což je průměrný plat v Polsku.

Jaroslaw Kaczyński
Zdroj: Reuters

Nedávno vyšlo najevo, že Jaroslaw Kaczyński, který se dosud prezentoval jako nebývale skromný člověk nehledící na materiální prospěch, chtěl využít svého vlivu a kontaktů k obohacení Práva a spravedlnosti a nechat postavit v centru Varšavy dva mrakodrapy. Podle výpovědí jednoho z aktérů této kauzy při tom Kaczyński dokonce chtěl rozdávat úplatky.