V Rakousku zahynul pod lavinou mladý Čech. Sněhový zával ho strhl při pěší túře

V lyžařském středisku Kühtai na západě Rakouska v sobotu odpoledne zahynul pod lavinou sedmadvacetiletý Čech. Sněhový zával ho strhl při pěší túře, na kterou se vydal s o rok starším krajanem. Podle českého ministerstva zahraničí by měli být turisté v oblastech s lavinovým nebezpečím opatrní a pohybovat se pouze po vyznačených trasách.

Lavina se uvolnila v sobotu o půl čtvrté z dosud nejasných příčin. Mladšího z dvojice Čechů zachytila a strhla s sebou asi padesát metrů. Jeho krajan okamžitě informoval záchranáře. Zavaleného muže našel pes vycvičený k hledání lidí pod lavinou. Záchranáři už ho ale ze sněhu vyprostili mrtvého.

Zprávu o úmrtí českého občana přinesla místní agentura APA s odvoláním na rakouskou policii. Informaci následně potvrdil mluvčí českého ministerstva zahraničí (MZV) Robert Řehák. 

V sobotu spadlo v Rakousku několik lavin

„Ministerstvo zahraničních věcí upozorňuje, že během tohoto víkendu se jedná už o několikátou lavinu. Čeští občané by měli v oblastech s lavinovým nebezpečím dbát zvýšené opatrnosti a pohybovat se po vyznačených trasách,“ uvedl Řehák. 

Nejméně jednu další oběť si vyžádaly tři laviny, které dříve v sobotu spadly v oblasti městečka Reutte nedaleko německých hranic.

Tyrolská policie v této souvislosti informovala, že další čtyři osoby se podařilo ze sněhového závalu vyprostit živé. V tomto případě jde podle mluvčího MZV Řeháka o pět německých občanů. Kolik lidí laviny celkem zavalily, se zatím neví. Pátrání pokračuje.