Prezident uprchl a revoluce skončila. Po krveprolití na Majdanu začala pro Ukrajinu nová etapa

Události: Před pěti lety skončilo krveprolití na Majdanu (zdroj: ČT24)

Třiadvacátý únor 2014 je pro Ukrajince dnem, který ukončil násilnosti na kyjevském náměstí Nezávislosti známém jako Majdan. Po útěku prezidenta Viktora Janukovyče převzala moc parlamentní opozice. Během protestů zemřelo více než 100 lidí, jak ale říkají tehdejší klíčové postavy, podařilo se zabránit ještě většímu krveprolití. Natáčel s nimi reportér ČT Jakub Szántó.

Druhé ráno po majdanském masakru se už další bitva neměla konat. Policie přes noc zmizela a kde o den dřív ještě hrozila smrt, objevili se první odvážlivci. Před objektivem České televize se začalo odehrávat převzetí moci opozicí.

„Takhle vypadá státní převrat. Prezidentský palác je prázdný, ochranka i policie jsou pryč a celou budovu ovládají majdanští povstalci,“ informoval tehdy z místa zpravodaj ČT Jakub Szántó.

„Byl to šok. Útěk prezidenta jsme nikdo nečekal. Ale byl to signál celé Janukovyčově straně, že ve jménu záchrany sebe sama všechno ostatní obětoval,“ říká nyní Vitalij Klyčko, který byl v roce 2014 čelným představitelem opozice.

Obsadit místa moci

Majdanské milice obsadily centrální banku i vylidněný úřad vlády. Veškerou svrchovanost v zemi převzal parlament, který uprchlého prezidenta sesadil. „Střelbou do lidí a jejich zabíjením přišla státní moc o veškerou legitimitu. Významné je, že se od Janukovyče odvrátili i jeho soukmenovci,“ říká dnes Volodymyr Jermolenko, který v roce 2014 o dění informoval jako reportér Hromadske TV.

Revoluce ale ukázala i svou odvrácenou tvář. Ministr obrany jen tak tak unikl, údajného člena tajné služby dav bezmála zlynčoval. „Víte, byli tam různí lidé. Včetně takových, kteří ve svém rozohnění mohli udělat úplně cokoliv,“ říká hlavní organizátor Majdanu Serhij Averčenko.

Vztek ulice rychle přitáhly taky symboly někdejší sovětské moci. Socha generála Vatutina zavražděného za druhé světové války banderovci nakonec odolala. Patří totiž osvoboditeli Kyjeva.

Mezitím padlo poslední tabu – demonstranti vtrhli do přísně utajeného sídla prezidenta. Ohromný areál se soukromou ZOO, pozlacené křišťálové lustry, archivní koňak s Janukovyčovou tváří či klubovna ve tvaru válečné plachetnice šokovaly ukrajinskou veřejnost. 23. únorem starý režim definitivně skončil a začala nová éra.