Vydírání je denní chléb šéfredaktorů, říká „dělník bulváru“ Novotný ke kauze fotek Jeffa Bezose

Vydírá mě bulvár, oznámil minulý týden Jeff Bezos, nejbohatší člověk planety. Zdá se, že kauza je u nás i ve světě výjimečná. Vydírání je ale v bulvárním prostředí běžné, tvrdí Pavel Novotný, bývalý bulvární novinář a host nedělního pořadu Newsroom ČT24.

V lednu zveřejnil bulvární časopis National Enquirer intimní zprávy, které si Bezos vyměňoval se svou milenkou Lauren Sanchezovou. Stalo se tak jen den poté, co zakladatel společnosti Amazon na sociálních sítích oznámil, že se rozvádí.

Na zveřejnění zpráv miliardář zareagoval tím, že začal vyšetřovat, jak se časopis k citlivým materiálům vůbec dostal. To se zase nelíbilo bulváru. National Enquirer proto údajně Bezose vyzval, aby s vyšetřováním přestal, jinak zveřejní choulostivé fotografie, které milence posílal.

Vydírání je běžné, ale Bezos je speciální případ, říká Novotný

Bezos na to hned druhý den odpověděl a na serveru Medium zveřejnil text, ve kterém o vydírání veřejně promluvil – a přidal také popisy oněch fotografií. „Samozřejmě, že nechci, aby byly moje osobní fotografie zveřejněny, ale také se nechci podílet na jejich známých praktikách vydírání, politických službiček, útoků a korupce,“ vysvětluje v článku.

Podle bývalého českého bulvárního novináře Pavla Novotného je vydírání v této oblasti novinařiny běžnou praktikou. „Vydírání a vyvíjení brutálního nechutného tlaku je denní chleba šéfredaktorů a týdenní, měsíční chleba vydavatelů,“ říká pro Newsroom. „Pamatuju situace, kdy bohatý záletník opravdu masivní inzercí zabránil otištění článku,“ dodává.

To, že by se s vydíráním bulvárem někdo svěřil veřejnosti, se ale už tak často neděje. „Musela tomu předcházet dlouhá porada,“ předpokládá Novotný, dnes starosta pražských Řeporyjí za ODS. Bezosův případ je podle něj neobvyklý: „To, co teď vidíme v televizi, se v téhle formě odehrává jednou za sto let.“

Výjimečnost celého příběhu uznává i novinář Miloš Čermák z Hospodářských novin. „Velká kauza je to proto, že se týká nejbohatšího člověka na světě, a velká kauza je to i proto, že se jedná o citlivé a privátní snímky. Samozřejmě je to okořeněné ještě politikou,“ říká. Právě na politické pozadí kauzy se snaží poukázat sám Bezos.

„Komplikovaná story, kde se prolíná politika, byznys a média“

Ve svém textu totiž upozornil na to, že mu patří deník The Washington Post, který nemá příliš v lásce prezident Donald Trump – a právě toho naopak podporuje National Enquirer. David Pecker, majitel časopisu, je dokonce zapleten do kauzy umlčování žen, se kterými měl současný americký prezident poměr.

Bezos také naznačil, že za útokem na něj může stát i spojení Peckera se Saúdskou Arábií. „Neúprosné pokrývání vraždy sloupkaře Džamála Chášakdžího Washington Postem je v určitých kruzích nepochybně nepopulární,“ napsal. Saúdská Arábie už dokonce zareagovala prohlášením, že s kauzou nemá vůbec nic společného.

Bezosova obvinění z vydírání ale odmítá i Peckerova společnost American Media, která bulvární časopis vydává. A ke kauze se vyjádřil i Donald Trump. Bezosovo příjmení zkomolil na urážku „bozo“ a napsal, že ho mrzí, že zakladatele Amazonu „sejmul konkurent, jehož zpravodajství je mnohem přesnější než zpravodajství jeho lobbistických novin, Amazon Washington Postu“.

Z českého prostředí se tomuto příběhu vzdáleně přibližuje tři a půl roku starý případ tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který sám zveřejnil fotomontáž sebe s nahou ženou, která měla sloužit k jeho vydírání. A tvrdil, že si kompromitující materiál objednali pracovníci vydavatelství Mafra, které tehdy patřilo Andreji Babišovi, předsedovi koaličního hnutí.

Jenže Chovanec nebyl bohatý podnikatel, nevlastnil média a intimní fotografie nebyla pravá. Bezosova kauza tak zůstává unikátem.

„Je to komplikovaná story, kde se prolíná politika, byznys a média,“ komentuje kauzu nejbohatšího muže světa Miloš Čermák. Útoky bulvárního časopisu na Bezose ale podle něj nemusí být nutně způsobeny politikou. „To, že si zrovna na něm National Enquirer smlsnul, protože třeba chtěl udělat radost Donaldu Trumpovi, který Washington Post nesnáší, je jen taková spekulace,“ uzavírá.

Jak důležité je v bulvárních médiích vydírání? Jak se mu dá bránit? A lze válku s bulvárem vyhrát? I na to bude hledat odpovědi nedělní Newsroom ČT24.