V Paříži hořel obytný dům. Deset mrtvých a desítky zraněných, policie zatkla podezřelou ženu

Mrtvé a desítky zraněných si vyžádal požár domu v Paříži (zdroj: ČT24)

Při požáru obytného domu v Paříži zemřelo v noci na úterý nejméně deset lidí včetně malého dítěte, další tři desítky utrpěly zranění. Oheň zachvátil vrchní část osmipatrové budovy v 16. obvodě na jihozápadě města. Podle vyšetřovatelů jde zřejmě o kriminální čin, sdělil prokurátor. Jedna žena skončila ve vazbě a později byla převezna do psychiatrické kliniky. Z hlediska počtu obětí jde podle AFP o nejhorší požár v Paříži za skoro 14 let.

Hořet začalo po půlnoci v jednom z domů v Auteuilově ulici nacházející se nedaleko Bouloňského lesíku. Někteří lidé podle svědků začali volat o pomoc z otevřených oken, zatímco jiní se před plameny snažili utéci na střechu.

Křičící lidé volali z balkonů a oken o pomoc

„Nejdřív jsme si mysleli, že jde o hádku, protože jsme slyšeli nějakou ženu velice silně křičet. Bylo okolo jedné (v noci). Křičela a křičela. Vyšli jsme a budova už byla v plamenech,“ vylíčil AFP Nicolas, který žije naproti domu poničenému požárem. „Viděli jsme křičící lidi na balkonech, ale nemohli jsme pro ně nic udělat,“ dodal.

Události: V Paříži vzplál osmipatrový dům (zdroj: ČT24)

Podle fotografií ze sociálních sítí se oheň rozšířil přinejmenším do 7. a 8. poschodí budovy ze 70. let minulého století, která stojí v těsném sousedství dalších obytných domů.

„Bylo to poměrně dramatické vzhledem k rozsáhlé evakuaci a dispozicím této budovy. Je to moderní stavba v dobrém stavu. Hasiči – a klobouk dolů před jejich profesionalitou – museli evakuovat oběti z budovy zvenčí pomocí žebříků. Nebylo totiž možné se dostat na nádvoří budovy,“ konstatoval náměstek starostky Paříže Emmanuel Gregoire.

Evakuovat se podařilo asi padesát lidí. „Když jsme dorazili na místo, byla to apokalypsa. Hodně lidí volalo z oken o pomoc. Zachránili jsme množství osob, včetně několika lidí, kteří prchli na střechu,“ řekl AFP mluvčí hasičů Clément Cognon. Mezi zraněnými je i šest hasičů. Jedna osoba utrpěla vážné zranění.

Na místo zamířilo na 250 hasičů, kteří bojovali s plameny dlouhých šest hodin. Okolní budovy byly preventivně evakuovány. Na místo požáru, jež se nachází relativně nedaleko Eiffelovy věže, zamířila starostka Paříže Anne Hidalgová, která už vyjádřila soustrast pozůstalým.

Radnice dopoledne uctila oběti minutou ticha. Město už nabídlo obyvatelům domu pomoc. Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že země „se probudila do tragédie“ a pochválil hasiče za odvahu.

Na počátku mohla stát sousedská hádka

Úřady zahájily vyšetřování kvůli žhářství s následkem smrti. Prokurátor zároveň upozornil, že vyšetřování je na začátku a příčina požáru dosud nebyla jednoznačně stanovena.

Zadržená žena, kterou je asi čtyřicetiletá Essie B., bydlela v domě, kde požár vypukl. Podle listu Le Parisien, odvolávajícího se na nejmenované policejní zdroje, byla zadržena kvůli podezřelému chování: právě podpalovala popelnici a automobil zaparkovaný poblíž hořící budovy. Byla opilá a své počínání vysvětlovala konfliktem se sousedem. Podle prokurátora mívala dříve psychické potíže.

Policie ji vzala do vazby, večer ale byla převezena na psychiatrickou kliniku. List Le Parisien zveřejnil rozhovor se sousedem zadržené ženy, se kterým se dostala před požárem do konfliktu.

Je jím 22letý hasič. Muž řekl, že v pondělí večer zavolal na sousedku policii a poté opustil s přítelkyní budovu. Když se vrátil, byl podle něj dům již v plamenech. Sousedka, kterou potkal na ulici, mu popřála štěstí a řekla, že má přece oheň rád. Mladý hasič je přesvědčen, že žena dům zapálila z pomsty.

V Paříži zemřelo při požáru obytného domu osm lidí (zdroj: ČT24)

Jde o druhý větší požár v rozmezí několika týdnů. Plameny nedávno po výbuchu sežehly pekárnu v centru francouzské metropole. Zemřeli čtyři lidé.