Po protržení nádrže v Brazílii se pohřešují tři stovky lidí. Šance na záchranu je prý mizivá

Záchranáři na jihu Brazílie stále pátrají po zhruba 300 lidech, kteří se pohřešují po pátečním protržení důlní odpadní nádrže u města Brumadinho. Hasičský sbor v sobotu večer oznámil, že zatím bylo nalezeno 40 mrtvých. Dvacítka zraněných byla převezena do nemocnic. Důl na železnou rudu, který provozuje brazilská společnost Vale, se nachází v jihozápadním brazilském státě Minas Gerais. Příčina protržení nádrže, dokončené v roce 1976, zatím není známa.

Existuje už pouze malá šance, že pohřešovaní přežili, prohlásil guvernér státu Romeu Zema. „Pravděpodobně nalezneme pouze těla,“ uvedl guvernér. 

Později ujistil, že viníci budou příkladně potrestáni. Jde totiž už o druhou podobnou katastrofu za tři roky v tomto státě. V listopadu 2015 se protrhla odpadní nádrž u města Mariana a voda a bahno zaplavily několik vesnic. Tehdy zemřelo 19 lidí a toxické bahno znečistilo řeku. Spoluvlastníkem také této nádrže byla společnost Vale.

Po protržení nádrže se v Brazílii pohřešují stovky lidí (zdroj: ČT24)

Poplašný systém mlčel

Příčina pátečního neštěstí není stále známá. Protržená nádrž fungovala od roku 1976 a nyní už byla vyřazována z provozu. Firma Vale se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola z loňského září zjistila, že je nádrž stabilní. V místním tisku se ale objevily spekulace, že už v prosinci se hovořilo o riziku protržení.

Server BBC také citoval místní obyvatele, podle nichž nefungoval poplašný systém. „Dostali jsme sice školení, jak se máme v takové situaci chovat, jak se evakuovat, ale když nefungoval alarm, nemohli jsme to udělat,“ postěžovala si jedna z místních serveru BBC.

Výkonný ředitel firmy Vale Fabio Schvartsman prohlásil, že události se zřejmě seběhly tak rychle, že se alarm nestačil spustit.

Protržení nádrže v Brazílii
Zdroj: Agencia Estado/ČTK/ZUMA

Bahno smetlo i dělníky z dolu

Mezi nezvěstnými je podle agentury Reuters stovka zaměstnanců dolu, kteří v době neštěstí obědvali v jídelně, skrze niž se mohutný proud bahna prohnal. „Zhruba 100 až 150 pohřešovaných se nacházelo v komplexu přehrady,“ informovali hasiči. První identifikovanou obětí je mladá lékařka, která pro důlní společnost pracovala dva roky.

Bahno zaplavilo také část obce Vila Ferteco, která leží společně s důlním areálem nedaleko města Belo Horizonte, metropole státu Minas Gerais. Zničena byla také část úrody fazolí na místních polích. Preventivně byly evakuovány i některé čtvrti města Brumadinho. 

Postiženou oblast si v sobotu z letadla prohlédl brazilský prezident Jair Bolsonaro spolu s místním guvernérem Zemou a několika ministry brazilské vlády. Ministr životního prostředí Ricardo Salles novinářům řekl, že firma Vale dostane pokutu 250 milionů realů (asi 1,5 miliardy korun). Vláda státu Minas Gerais také zřídila tým, který má monitorovat vodu v řece Paraopeba.