Záhadné výbuchy u mrakodrapu v Číně. Nejméně jeden člověk zemřel

Nejméně jednoho mrtvého a jednoho zraněného si vyžádala série explozí, které otřásly mrakodrapem ve městě Čchang-čchun na severovýchodě Číny. Informovala o tom agentura AFP. Svědci tvrdí, že slyšeli až dvacet výbuchů. Podle různých zdrojů se v budově nachází nákupní středisko, restaurace, byty i kanceláře. Úřady incident vyšetřují jako trestný čin.

První z výbuchů se ozval z vozidla zaparkovaného v suterénu výškové budovy patřící firmě Dalian Wanda Group, asi o tři minuty později nastala další exploze v 30. poschodí.

Co se stalo, zatím není úplně jasné, stejně jako motiv činu. Podle zpráv z místa muž házel z výškové budovy výbušniny rovnou na ulici. O terorismu ale úřady aktuálně nehovoří, podle nich jde spíše o „kriminální“ případ.

Na sociálních sítích se objevily záběry zachycující explozi, kouř a lidi, kteří s křikem z místa prchají. Agentura AFP uvedla, že se jí zatím nepodařilo ověřit pravost videí.

Lidé z domů v okolí byli evakuováni. Budova je označovaná jako Wanda Plaza Apartment či Wanda Shopping Plaza a nachází se v rušném centru města.

Konglomerát Dalian Wanda Group vlastní realitní magnát Wang Ťien-lin, který byl podle časopisu Forbes loni čtvrtým nejbohatším člověkem v Číně s odhadovaným jměním 22,9 miliardy dolarů.

Čchang-čchun je metropolí provincie Ťi-lin a se 7,4 milionu obyvatel patří k největším městům v severní Číně. Lidé z domů v okolí byli evakuováni.