Poprava v USA skončila mučivou smrtí odsouzence

Oklahoma City - Dvojitá poprava v americké Oklahomě skončila fiaskem. První exekuci zastavil ředitel věznice v jejím průběhu. Objevil se totiž problém se zaváděním smrtelné látky do těla odsouzeného. Po 45 minutách křečí a lapání po dechu zemřel vězeň na infarkt. Bílý dům v prohlášení uvedl, že poprava nesplnila požadované humanitární normy. Druhou popravu, naplánovanou na stejný den, úřady raději odložily. Již přípravu poprav provázely pochyby kolem nových nevyzkoušených látek, které se úřady rozhodly použít.

Americké úřady při popravách používají kombinaci tří chemických látek, z nichž první působí jako sedativum, druhá má vyvolat svalovou paralýzu a ochromit dýchání a třetí má zastavit činnost srdce. Clayton Lockett, odsouzený za vraždu 19leté dívky, po aplikaci sedativa upadl do bezvědomí a po deseti minutách měly do jeho těla začít proudit další smrtící látky.

Pak se ale průběh popravy zdramatizoval: odsouzenec začal těžce dýchat, měl křeče, zatínal zuby a dokonce se pokoušel zvedat hlavu z lehátka. Vězeňská správa nechala v popravčí místnosti zatáhnout závěsy, aby další dění už nemohl sledovat nikdo z přihlížejících. Po dvaceti minutách od aplikace první látky, konzultacích s lékařem a několika telefonátech pak ředitel věznice Robert Patton nechal popravu zastavit. Lockett však po zhruba dalších 20 minutách zemřel na infarkt.

Není zcela jasné, jaké množství smrtících látek se dostalo do Lockettova těla předtím, než byla poprava zastavena. Vězeňská správa tvrdí, že v průběhu popravy se ukázalo, že odsouzený měl problém se žilami, který způsobil, že chemikálie neúčinkovaly tak, jak měly.

„Bylo příšerné se na to dívat. Úplně to zpackali“ řekl Lockettův advokát David Autry. „Měli přepokládat možné potíže s nevyzkoušeným způsobem popravy. Evidentně to celé nezvládli a zkazili, co se dá. Zastavení popravy zjevně Lockettovi nijak nepomohlo,“ dodal. Autry také zpochybnil, že by nestandardní průběh popravy způsobily problémy se žilami u jeho klienta. „Nejsem lékařský odborník, ale pan Lockett není typ, který by měl problém s žilní nedostatečností. Byl v dobré kondici. Měl obrovské ruce a silné žíly,“ řekl.

Rozhořčení v USA kvůli zpackané popravě (zdroj: ČT24)

Druhá poprava Charlese Warnera, která se měla uskutečnit dvě hodiny po té Lockettově, byla odložena nejméně o 14 dní. 

Dvě popravy v jeden den se měly ve státě Oklahoma konat poprvé od roku 1937. Cestu k oběma exekucím nedávno otevřel verdikt nejvyššího soudu. Ten odmítl žalobu dvojice usvědčených vrahů, kteří žádali informace o složení látek pro smrtící injekce. Soud v rozsudku uvedl, že dvojice odsouzenců nemá právo vědět, jaké uspávací a smrtelné látky budou při popravě použity.

Americké státy vyžívají k popravám smrtící látky. V současné době nahrazují doposud užívané směsi novými přípravky. Důvodem je postoj velkých výrobců léčiv, kteří se zavázali neposkytovat americkým věznicím látky. Zmíněné léky utlumí dýchací systém a zastaví činnost srdce.

Kritici ale tvrdí, že nevyzkoušená farmaka mohou popravovaným způsobit značné utrpení. Argumentují případem z letošního ledna, kdy poprava v Ohiu trvala 25 minut. Odsouzený po injekční aplikaci směsi údajně lapal po dechu a dusil se.

Vydáno pod