Čínští cenzoři smazali miliony příspěvků na webu. Vadí jim třeba „nezdravé“ názory na manželství

Události: Na čínském internetu přituhuje (zdroj: ČT24)

Dlouhodobě cenzurovaný čínský web bude pod ještě větší kontrolou. Tentokrát si úřady berou na mušku platformy s krátkými videi. Nutí je pečlivěji kontrolovat obsah a také aktivně šířit účty spojené s režimem.

Nová pravidla cenzury se zaměřují na aplikace pro sdílení videí. V Číně jsou populární zejména mezi mladými lidmi a mají stamiliony uživatelů. Úřady vypsaly sto kategorií s obsahem, který provozovatelé musejí smazat.

Na prvním místě jsou témata týkající se například nezávislosti Tchaj-wanu a kritiky komunistických vůdců. Vadí však i záběry protestů a shromáždění nebo cokoli, co mohou cenzoři považovat za uctívání peněz, či „nezdravé“ názory na manželství.

Stát si kromě toho také přeje, aby sociální média formovala obsah, který Číňané na webu konzumují. Společnosti provozující tyto aplikace proto musí posílit vlastní týmy politicky uvědomělých cenzorů. Mají za úkol zavádět účty spravované vládou a armádou, aby se zlepšil přísun toho, čemu komunisté říkají pozitivní a kvalitní videa.

„Vláda pochopila, že to může být významná platforma pro komunikaci mezi lidmi a šíření informací o sociálních tématech a politice,“ vysvětluje tato opatření autor studie o cenzuře čínského internetu z Hongkongské univerzity Fu King-wa.

Hlavní úlohou cenzorů ale zůstává zavírání diskusí na sociálních sítích. Státní média oznámila, že loni zrušili 26 tisíc webových stránek, smazali šest milionů vyjádření a zavřeli devět tisíc účtů na sociálních sítích.

Kontrola už tak přísně hlídaného čínského webu loni přitvrdila. Mezi zakázanými frázemi, které cenzoři mažou, jsou například i „nové pravomoci prezidenta“, „změny v ústavě“, „prohlásit se císařem“ či slova „emigrace“ a „nesouhlasím“.