V Rakousku polevilo riziko lavin, pořád je ale vysoké. V noci zasypaly silnice a sníh se dostal až k hotelům

Události: Rakousko a Německo se dál potýká se sněhem (zdroj: ČT24)

Riziko lavin se v Rakousku mírně snížilo, nadále ale zůstává vysoké. Podle agentury APA už v žádné ze spolkových zemí neplatí nejvyšší, tedy pátý stupeň lavinového nebezpečí. Několik lavin v noci na úterý spadlo na silnice a domy, nikdo ale zranění neutrpěl. Také v Bavorsku, které stejně jako Rakousko v uplynulých dnech trápilo silné sněžení, se situace mírně uklidnila.

„Situace zůstává vážná,“ uvedla lavinová služba spolkové země Salcbursko. Kromě ní platí druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí i v částech spolkových zemí Vorarlbersko, Horní Rakousy, Štýrsko a Tyrolsko. „Pro zimní sporty mimo zajištěné sjezdovky jsou podmínky velmi nebezpečné,“ zdůraznila tyrolská lavinová služba.

V Rakousku v pondělí večer a v noci na úterý laviny zasypaly především silnice, ale ve štýrském Ramsau na úpatí hory Dachstein sníh pronikl skrz okna také do dvou místních hotelů. V obou ubytovacích zařízeních bylo v tu dobu asi šedesát hostů, nikdo ale neutrpěl zranění. Pod lavinou se ovšem ocitlo několik jejich automobilů.

Řada rakouských horských obcí je nadále nepřístupná. Například v Salcbursku bylo od okolního světa v pondělí večer dočasně odříznuto 41 tisíc osob. Mnoho lidí je v Rakousku také bez elektrické energie. V Tyrolsku je to nyní kolem pěti set domácností; ještě v pondělí to ovšem bylo patnáct set. Uzavřena zůstává řada lyžařských středisek, a to nejen kvůli nebezpečí pádu lavin, ale i kvůli silnému větru.

Oteplení může způsobit další laviny, v Bavorsku stoupají hladiny řek

V Bavorsku, které stejně jako Rakousko v posledních týdnech trápilo vydatné sněžení, se situace zlepšila. Podle meteorologů se tam v úterý očekává maximálně pět centimetrů nového sněhu, vydatněji by mělo na území Německa sněžit jen ve východním Sasku.

Na středu meteorologové předpovídají v Bavorsku i v Rakousku oteplení. Varovali proto před ztěžknutím sněhu, což by mohlo způsobit další laviny, ale i lámání přetížených větví či celých stromů. Díky tomu, že přestalo sněžit, bude ale možné na některých nebezpečných místech sněhovou masu odstřelit, a zpřístupnit tak některé obce odříznuté od světa.

To se podařilo v bavorském Balderschwangu nebo v rakouských střediscích Lech, Zürs a Sölden. Více než stovka silnic v celém Rakousku je kvůli nebezpečí lavin nadále uzavřena. Situace si opět vynutila i pomoc armády. V Bavorsku pomáhalo s odklízením sněhu na 1200 vojáků a v Rakousku přibližně 1500.

Kvůli tání sněhu a dešti se v Německu také zvedají hladiny některých řek, zejména v Bavorsku, kde voda zaplavila některá pole. V oblasti horního Dunaje platí v jednom místě (Harburg/Wörnitz) třetí nejvyšší výstraha ze čtyř stupňů.

Na přibližně deseti místech Bavorska platí druhý stupeň a na dalších zhruba deseti první stupeň. Varování prvního či druhého stupně je v platnosti také na některých dalších místech země, zejména ve středním Německu.