Kalamita v Alpách pokračuje. Riziko lavin je enormní, v Bavorsku sníh odklízí i armáda

Události ČT: Další oběti kalamity v Alpách (zdroj: ČT24)

Několik dnů trvající kalamita způsobená sněžením v alpských zemích stále není u konce. Po krátké pauze bez srážek v noci na neděli v německém alpském podhůří a rakouských či švýcarských Alpách opět sněžilo. Nebezpečí pádu lavin je nadále enormní, v sobotu zahynuli pod sněhovou masou tři Němci a jeden člověk se pohřešuje. Ve francouzském středisku Morillon přišli o život dva muži při nepovedeném pokusu o odstřelení laviny.

Obrovské množství těžkého sněhu působí na mnoha místech problémy i kvůli riziku zřícení střech. Sníh proto z budov odstraňují stovky hasičů a vojáků. Německá ministryně obrany Ursula von der Layenová při návštěvě Berchtesgadenu slíbila, že německá armáda bude v postižených oblastech Bavorska pomáhat tak dlouho, jak bude potřeba.

„Ráno jsme zaznamenali 25 centimetrů nového sněhu v Teisendorfu, 30 centimetrů v Ruhpoldingu a 21 centimetrů v Garmischi-Partenkirchenu,“ řekl mluvčí německé meteorologické služby DWD.

Lidé v hornobavorských okresech Bad Tölz-Wolfratshausen, Garmisch-Partenkirchen, Miesbach, Berchtesgadensko a Traunstein, kde již několik dnů částečně platí stav katastrofy, se proto musí vyrovnat s dalšími přívaly sněhu.

Řada městeček i horských středisek je kvůli závějím a pádu lavin na komunikace odříznutých od světa. Například v bavorském horském středisku Balderschwang je kvůli sněhem zavalené silnici od světa odříznuto asi 1300 lidí.

Kvůli nesjízdným příjezdovým silnicím jsou nyní nepřístupná i oblíbená rakouská alpská střediska Lech, Zürs, Ischgl, Galtür nebo Sölden. Zcela uzavřená je také silnice Fernpass, důležitá spojnice mezi Rakouskem a Německem, která bude neprůjezdná minimálně do úterního večera.

V části Tyrolska platí nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí

Experti počítají se silným nárazovým větrem, který přes den může způsobovat závěje a pád stromů. Od pondělí se znovu ochladí a mohl by napadnout místy až metr nového sněhu. V Alpách přitom již nyní panuje zvýšené lavinové nebezpečí.

V západním Tyrolsku a Vysokých Taurách platí od neděle kvůli novému sněžení nejvyšší, pátý stupeň lavinového nebezpečí. Ve velké části rakouských Alp je lavinové nebezpečí na stupni čtyři, tedy vysokém. Již nyní hrozí samovolné uvolnění lavin, a to i v nižších polohách.

V sobotu zahynuli v rakouské spolkové zemi Vorarlbersko pod masami sněhu tři Němci a jeden se stále pohřešuje. Pátrání po něm muselo být přerušeno kvůli nebezpečí pádu dalších lavin. Turisté neuposlechli varování, aby neopouštěli upravené tratě.

Další dva lidé přišli o život ve francouzských Alpách – šlo o pracovníky horského střediska Morillon nedaleko Chamonix. Podle všeho nejspíš předčasně explodovala nálož, kterou chtěli odpálit lavinu ohrožující sjezdovky. Za poslední měsíc zemřelo v důsledku špatného počasí v Evropě nejméně 26 lidí, uvedla agentura AP.

Redaktor ČT Hynek: Většina sjezdovek v Tyrolsku je zavřených, ostatní jsou přeplněné (zdroj: ČT24)

Ve Švýcarsku čekají do úterý místy až půldruhého metru nového sněhu

Švýcarský meteorologický úřad varoval, že na severu země, ale i v jižněji položených Bernských a Walliských Alpách či v kantonu Graubünden na východě může do úterního poledne napadnout místy až půldruhého metru nového sněhu. I zde se lavinové nebezpečí zvýšilo na nejvyšší stupeň pět.

Výstraha se týká také extrémně silného větru, který na horách může dosahovat až 160 kilometrů za hodinu. Kvůli pádu lavin je od nedělního rána přerušen vlakový provoz skrze tunel Furka ve středním Švýcarsku. 

V Bavorsku odklízí sníh pět tisíc lidí

Nový sníh přivodil v noci na neděli v Dolním Bavorsku nedaleko české hranice četné dopravní nehody a uzavírky silnic. Policisté a hasiči zaznamenali více než 150 výjezdů. Podle policie se odehrálo 24 nehod, jeden člověk utrpěl těžká zranění.

Zasněžené alplské středisko Oberstdorf
Zdroj: ČTK/DPA/Karl-Josef Hildenbrand

Na mnoha místech, především v okresech Deggendorf a Straubing-Bogen, popadaly na silnice stromy tíhou napadaného sněhu. Některé silnice jsou proto neprůjezdné. Odklízecí práce jsou pro záchranáře kvůli hrozbě pádu dalších stromů momentálně příliš nebezpečné.

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) v sobotu oznámil, že do postižených oblastí bude vysláno dalších pět set policistů. Mají pomáhat zejména s odklízením sněhu ze střech budov, u nichž hrozí zřícení. „Není důvod k panice, ale k vážným obavám ano,“ řekl Söder při návštěvě města Bad Tölz. Dohromady bylo do akce nasazeno pět tisíc osob, včetně 1700 vojáků. 

V Kemptenu v jihoněmecké oblasti Allgäu město v sobotu večer preventivně uzavřelo jedenáct sportovních hal kvůli nebezpečí zřícení v důsledku sněhové zátěže. Zavřené zůstanou až do úterka, neboť lze počítat s dalším sněžením, řekl mluvčí města.