Trump promluví k národu o stavbě zdi u Mexika. Vůbec poprvé z Oválné pracovny

Trump chystá projev o mexické zdi, takzvaný shutdown trvá už třetí týden (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump stále váhá s vyhlášením stavu nouze. Ten by mu sice umožnil přesměrovat peníze na dostavbu zdi na mexické hranici, zároveň by ale zřejmě ztížil politická vyjednávání s demokraty, kteří nově ovládají Sněmovnu reprezentantů. Prezident kvůli patové situaci ohledně rozpočtu vystoupí ve středu ve tři hodiny ráno našeho času s projevem. Pokud vyhlásí stav nouze, lze očekávat, že se jeho oponenti obrátí na soud. Podle listu Washington Post ale prezident k tomuto opatření nepřistoupí. Viceprezident Mike Pence to přitom nevyloučil.

Americký prezident promluví vůbec poprvé k národu z Oválné pracovny. Trump žádá po Kongresu přes pět miliard dolarů (asi 126 miliard korun) na stavbu zdi, která je podle něj nutná k zajištění bezpečnosti Spojených států, demokraté to odmítají. 

Většina Američanů viní z patové situace republikány

Trump reaguje proslovem na pokračující politický pat. Pokud demokraté ve sněmovně prosadí rozpočet bez peněz na stavbu zdi, republikáni v Senátu jsou odhodláni zákon neschválit.

Americký státní rozpočet je tak v provizoriu již třetí týden. Prezident všechny ujišťuje, že spor s demokraty vede kvůli bezpečí země. Z dosavadních průzkumů ale vyplývá, že 55 procent lidí viní z této krize republikány, ať už Trumpa či zákonodárce, a jen 35 procent klade vinu demokratům, uvádí CNN.

Tak či onak dosáhnu toho, co chci, prohlásil Trump

Trump nedávno pohrozil, že prezidentským dekretem vyhlásí stav nouze, aby Kongres obešel a zeď mohl postavit. „Pokud nedostanu to, co chci, tak či onak toho dosáhnu – ať už skrze jednání s vámi, skrze použití armády, skrze cokoli, co budete požadovat vy. Zkrátka uzavřu vládní instituce,“ varoval prezident demokraty. Prezident tvrdí, že má pravomoc vyhlásit stav nouze, jeho kritici se ale případně hodlají bránit u soudu.

Vůdci odborů mezitím bijí na poplach. Kvůli takzvanému shutdownu nefunguje velká část úřadů, mezi nimi třeba matriky nebo azylová centra. Zaměstnanci jsou doma, a nedostávají peníze.

„Prezident nechápe, že jsme lidské bytosti. Jsme federální zaměstnanci – pro něj to jsou ale jen slova. Musíme ale platit účty, splácet své hypotéky. Tak jako všichni ostatní, musíme taky něco jíst, abychom přežili. Pro nás to není žádná hra,“ konstatovala vůdkyně odborů v Národní agentuře pro sčítání lidu Laverne Byrdová.

Koho postihlo omezení financování federálních úřadů
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek se Trump vydá na jih země, aby se osobně přesvědčil o situaci na americko-mexické hranici. Chce se zde setkat s lidmi, kteří na „frontové linii“ hájí národní bezpečnost USA a čelí humanitární krizi.