Historická šance pro kubánské baseballisty. Někteří smějí nově hostovat v amerických ligách

Horizont ČT24: Kubánští baseballisté mohou hrát v USA (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé v historii budou moct kubánští hráči legálně hostovat ve všech amerických baseballových ligách. V nejvyšší Major League (MLB) jich právě hraje 25 a patří ke špičce. Do Spojených států se přitom dostali nelegálně. Nově se kubánští baseballisté nad 25 let dostanou do amerických soutěží bez potřeby zaplatit často brutální převaděče.

Kubánec Yasiel Puig patří k největším hvězdám nejlepší baseballové ligy světa. Aby mohl  v americké MLB hrát, musel před šesti lety z domova utéct. Z Kuby ho v člunu převezli členové mexického drogového kartelu. Když nedostávali slíbených 250 tisíc dolarů, vyhrožovali, že mu useknou ruku.

Ke strachu se přidal i smutek z toho, že se jako psanec možná na rodnou Kubu nikdy nevrátí. „Nejvíc mi chyběla má vlast a její lidé, kubánská atmosféra, kterou jsem dlouho nezažil,“ přiblížil Puig. Stejně dramatickou cestu za snem zvolilo jen za poslední čtyři roky 350 hráčů a z převádění talentů se stal velmi výnosný podnik.

Teď už by se takovým rizikům baseballisté mohli vyhnout, protože zástupci kubánského svazu a americké soutěže se domluvili na historické smlouvě o spolupráci. „Tohle je legální a bezpečná cesta, díky které se naši sportovci mohou dostat do kterékoli soutěže americké baseballové ligy,“ řekl k dohodě Higinio Velez, předseda Kubánského baseballového svazu.

Dohoda nedovoluje odchod všem hráčům

Stejně jako v předlistopadovém komunistickém Československu ale nemají nárok na odchod všichni. Režim pustí do Spojených států jen hráče starší 25 let, kteří nejméně šest let nastupovali v nejvyšší domácí lize.

Svaz nejoblíbenějšího kubánského sportu přesto věří, že útěky omezí a že díky smlouvám se špičkovými kluby získá peníze. Dohoda Kubě zaručuje až čtvrtinu z často desetimilionových kontraktů.

„Mně i dalším hráčům, kteří byli na vrcholu v 80. a 90. letech, by se taková dohoda líbila,“ podotkl bývalý kubánský baseballista Omar Linares. V tehdejší době velmi napjatých kubánsko-amerických vztahů nebyla taková smlouva možná. Obrat přišel v roce 2014, kdy prezidenti Barack Obama a Raúl Castro obnovili mezi oběma zeměmi diplomatické styky.

Donald Trump sice obchodní a turistické sankce vůči ostrovu zase zpřísnil, baseballovou dohodu ale vláda podpořila. „Je to dobrý den pro kubánský i světový baseball, pro náš lid i Američany,“ dodal předseda kubánského svazu Velez. 

Dohoda se nevztahuje na hvězdy jako Puig, které odešly nelegálně. Změnu přesto pocítili i tito hráči už během jejího vyjednávání, protože někteří z nich se mohli beztrestně podívat do vlasti. Reprezentovat Kubu jim sice zákony dál nepovolují, pokud by ale podepsali nové kontrakty prostřednictvím domácího svazu, mohli by se v kubánském dresu opět objevit.