Řidič autobusu, který sjel v Moskvě do podchodu mezi lidi, dostal čtyři roky vězení

Řidič, který před rokem v Moskvě sjel s linkovým autobusem na schodiště podchodu a zabil čtyři lidi, má jít na čtyři roky do vězení. Rozhodl o tom moskevský soud, který souzeného shledal vinným z porušení pravidel silničního provozu. Prvoinstanční rozsudek je nepravomocný, obhájce i jeho klient již dali najevo, že se odvolají, napsala agentura TASS.

Nehoda se stala loni 25. prosince u stanice metra Slavjanskij bulvar na západě města v místech rušného dopravního uzlu. Osmapadesátiletý řidič autobusu městské hromadné dopravy na zastávce nejprve vjel na chodník a následně sjel na schodiště podchodu u stanice metra. O život přitom přišli čtyři lidé, včetně dítěte, a dalších jedenáct utrpělo zranění.

Odsouzený svou vinu na tragédii nepřiznal. Tvrdil, že žádné předpisy neporušil a že neštěstí způsobil špatný technický stav vozidla. Podle vyšetřovatelů vypověděl, že chtěl na zastávce trochu popojet, aby udělal místo dalšímu vozu, ale „autobus se náhle sám rozjel“ a už ho nedokázal zastavit, protože selhaly brzdy. 

Soud nicméně dospěl k závěru, že se souzený dopustil chyby, když místo brzdy sešlápl „plynový pedál“.

Muž byl v moskevském dopravním podniku Mostransavto zaměstnaný sedmnáct let. Podle nadřízeného odpracoval v posledních dvou dnech před nehodou normální jedenáctihodinové směny, ta poslední mu začala asi dvě hodiny před nehodou. Řidič měl sice letité zkušenosti z moskevské dopravy, autobus daného typu ale podle agentury TASS řídil tehdy poprvé.

Vydáno pod