Panika v italském klubu si vyžádala šest mrtvých. Životy byly přervány kvůli hlouposti nebo hamižnosti, říká Salvini

Šest lidí zahynulo a bezmála šest desítek dalších utrpělo zranění v davové panice, která v noci na sobotu vypukla mezi návštěvníky nočního klubu u italského přístavního města Ancona. Podle zpráv italských médií chaos způsobil patrně pepřový sprej, který na koncertě v klubu rozprášil jeden z návštěvníků. Velitel anconských hasičů Dino Poggiali zatím tuto informaci ale nepotvrdil. Italské úřady nevylučují, že v klubu bylo více lidí, než povolují předpisy.

Mezi oběťmi jsou tři dívky a dva chlapci věku od 14 do 16 let a 39letá žena, která do klubu doprovázela svoji dceru – jednu ze svých čtyř dětí. Z 59 zraněných je osm v ohrožení života. Do nemocnic bylo celkem převezeno 35 osob, napsal deník La Repubblica.

Do klubu Lanterna azzurra ve městě Corinaldo nedaleko Ancony, který má kapacitu 870 míst, prodali podle deníku La Repubblica pořadatelé 1400 lístků. Konal se tam koncert oblíbeného rappera známého pod pseudonymem Sfera Ebbastá, který se těší velké popularitě mezi náctiletými. Zmatek v klubu propukl kolem jedné v noci, půl hodiny před začátkem koncertu.

Klub byl uzavřen, policie vyšetřuje vícenásobné zabití z nedbalosti. Italský ministr vnitra Matteo Salvini řekl, že je „podle všeho pravda, že uvnitř bylo více lidí, než je povoleno“. Prohlásil, že k odpovědnosti budou pohnáni ti, kdo mohou za to, že kvůli „hlouposti, zlomyslnosti nebo hamižnosti byly přervány životy šesti lidí“.

Italský premiér Giuseppe Conte, který v sobotu klub navštívil, informoval, že diskotéka má tři sály, ale na koncert byl otevřen pouze jeden z nich s kapacitou pro 469 osob.

Těla obětí záchranáři podle velitele anconských hasičů Dina Poggialiho našli u nízké zídky u východu z diskotéky. Na jednom z videí, jež zveřejnila televize RaiNews24, je vidět, jak se dav tlačí ven, zídka padá a lidé se jeden přes druhého řítí k zemi.

Někteří svědci vypověděli, že chaos způsobil sprej podobný pepřovému, který na koncertě rozprášil jeden z návštěvníků. Nicméně Poggiali tuto informaci nepotvrdil. Svědci, na které se odvolává list La Repubblica, uvádí, že sprejem, který vydával dým a ostrý pach, v davu začal stříkat chlapec s kapucí přes hlavu. Ministr vnitra řekl, že na místě je cítit čpavek nebo podobná dráždivá látka.

„Lidé jeden po druhém padali přes sebe,“ popsal návštěvník klubu

Stejně tak velitel hasičů nedokázal podle agentury AP říct, zda je pravda, že jeden z únikových východů byl zavřený nebo zablokovaný. Uvedl, že vyšetřování je v rané fázi a zatím není možné určit, zda při tragédii hrálo nějakou roli porušení bezpečnostních předpisů. Dodal, že když záchranáři dorazili do klubu, všechny dveře byly otevřené.

„Byl tam zmatek. Vyhazovači se snažili dostat lidi ven,“ řekl jeden z návštěvníků klubu rádiu RAI. „Vyšel jsem ven hlavním vchodem. Lidé jeden po druhém padali přes sebe,“ popsal. 

Agentura AP uvádí, že střední školy v Itálii jsou obvykle v sobotu otevřené, ale že na dnešek připadá náboženský svátek, a tak mají studenti volno. Zřejmě proto jich tolik bylo ještě v sobotu nad ránem v klubu.

Loni v červnu vypukla davová panika při sledování přímého přenosu finále fotbalové Ligy mistrů na náměstí v Turíně. Na místě podle všeho rozptýlil slzný plyn gang zlodějů, který chtěl okrást fanoušky. Asi 1500 lidí tehdy utrpělo zranění, jedna žena zemřela na infarkt.