Místo masa chlebovník. Obrovské ovoce je v Brazílii hitem, ochránci přírody ale nejásají

Horizont ČT24: Chlebovník hitem mezi brazilskými vegetariány (zdroj: ČT24)

Je to největší ovoce na světě, které roste na stromech, a v kuchyni dokáže nahradit maso. Popularita chlebovníku proto stoupá hlavně mezi vegetariány. Připravují se z něj třeba mexické tacos nebo enchiladas. A i když pochází z Indie, daří se mu ve všech tropických oblastech včetně Brazílie, kde se stal hitem. Zatímco tamním prodejcům chlebovníku se daří, ochránci přírody moc nadšení nejsou, protože strom ohrožuje původní rostlinstvo.

Stromy chlebovníku dosahují výšky až 25 metrů a průměrný plod váží až patnáct kilogramů. Česáním tohoto obrovského ovoce se živí například Marcelo Silva. „Necháme ho vařit ve vodě, abychom se zbavili smůly. Potom získává konzistenci jako maso,“ vysvětluje Silva, který má obchod s chlebovníkem v Riu de Janiero. 

Chlebovník prodává Marcelo hlavně veganským a vegetariánským restauracím a prodejnám ve městě, kde se z něj stal doslova hit. Mezi nejoblíbenějšími masovými náhražkami už překonal i sóju. 

Nejen že připomíná svou texturou a chutí maso, chlebovník se stal mezi vegetariány populárním hlavně proto, že obsahuje mnoho cenných živin. Klasické maso ale nenahradí.

„Chlebovník je velmi masitý a šťavnatý, proto se tolik využívá. Nicméně z nutričního hlediska jsou zapotřebí i další zdroje proteinů. A těch chlebovník nenabízí dostatek,“ upozorňuje odbornice na výživu María Angelica Fiutová.

Chlebovník vytlačuje původní rostliny

Strom původem z Indie dělá starosti brazilským ochráncům přírody. Okolo Ria de Janeiro se rozmnožil natolik, že ohrožuje původní floru. Správci tamního parku proto ničí kůry stromů, aby jejich počet snížili. „Původní druhy se nemohou rozmnožovat, protože nemají dostatek světla, zastiňuje je chlebovník,“ dodává správce parku Carlos Alberto Pereira. 

Vše ale záleží na poptávce a trh s vegetariánským a veganským zbožím právě zažívá rozkvět, hlavně v Evropě a USA. Počet chlebovníků v brazilských parcích a pralesích tak může i přes úsilí správců dál růst.