Trump předal své odpovědi na dotazy vyšetřovatele ruského vměšování do voleb

Americký prezident Donald Trump předal písemné odpovědi na dotazy vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který se snaží zmapovat stopy ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Podle agentury Reuters to oznámil právník prezidenta Rudy Giuliani.

Odpovědi, které Trump údajně sepsal sám bez účasti právníků, jsou podle agentury AP klíčovým milníkem v Muellerově vyšetřování. Prezident tak úplně poprvé s FBI spolupracoval a vědomě se vyjádřil k palčivým otázkám Muellerova týmu.

Muellerovo vyšetřování, které trvá už půldruhého roku a podle médií se blíží k závěru, se soustřeďuje na dva body: zda se Moskva vměšovala do voleb a zda se Trump snažil vyšetřování bránit. První kolo dotazů se zatím týkalo prvního zkoumaného problému.

Prezident chtěl původně vypovídat osobně

Trump dříve zvažoval, že bude v kauze vypovídat dokonce osobně, ale poradci ho před takovým postupem varovali. Obávali se, že by prezident mohl neuváženými výroky sám sobě uškodit.

Podle Giulianiho je prezidentova spolupráce s FBI bezprecedentní. „Je načase přivést toto vyšetřování ke konci,“ zdůraznil prezidentův právník.

Mluvčí zvláštního vyšetřovatele zatím informace odmítl komentovat.

Průzkum: Bílý dům by neměl do vyšetřování zasahovat

Podle průzkumu zveřejněného americkou televizí CBS je sedm z deseti Američanů přesvědčeno, že by prezident Trump neměl do vyšetřování ruského vlivu na volby zasahovat. Mírná většina dotázaných si dokonce myslí, že Kongres by měl vydat zákon, který by Bílému domu zakázal šetření zastavit.

Robert Mueller
Zdroj: Reuters

O tom, že Trump by měl zvláštnímu vyšetřovateli FBI Robertu Muellerovi umožnit, aby svou práci dokončil, je přesvědčena i většina republikánských voličů, vyplývá z průzkumu. Mezi demokraty má Muellerova mise podporu více než čtyřpětinovou.

Trumpovo počínání v nejvyšší funkci schvaluje v listopadu stejně jako minulý měsíc 39 procent Američanů. Průzkum v tomto ohledu potvrdil hluboké rozdělení společnosti – zatímco prezident má podporu 85 procent republikánů, mezi demokraty je jeho podpora sedmiprocentní.

Pokud jde o nedávné kongresové volby, v nichž demokraté ovládli Sněmovnu reprezentantů, zatímco republikáni zvýšili své zastoupení v Senátu, pak 40 procent dotázaných soudí, že voliči Trumpa a jeho politiku ve volbách odmítli. Sedmatřicet procent Američanů je přesvědčeno, že volby referendem o Trumpově politice nebyly.