Ruský nezávislý magazín dostal likvidační pokutu. Zachránili ho čtenáři

Události: Ruský nezávislý magazín The New Times zachránili čtenáři (zdroj: ČT24)

Nezávislému ruskému magazínu The New Times hrozil krach poté, co dostal pokutu 22 250 000 rublů, tedy v přepočtu přes sedm milionů korun. Takovou pokutu média v Rusku nikdy nedostala. Ani ta, která patří k nezávislým jako například The New Times. Týdeník nakonec zachránili čtenáři.

„Příčina pokuty je jednoduchá. Jde o poslední ruský nezávislý společensko-politický časopis. Jsou tu ještě kvalitní nezávislé noviny Nezavisimaja gazeta a pak ještě pár nezávislých televizních stanic,“ vysvětluje advokát magazínu Vadim Prochorov.

Týdeník s dlouholetou tradicí přestal loni v létě vycházet v tištěné formě a dostupný zůstal pouze v elektronické verzi. Finance čerpá pouze z příspěvků čtenářů. Ty přichází prostřednictvím sdružení, které ruské úřady klasifikují jako „zahraničního agenta“ na základě zákona schváleného v roce 2012, podle něhož se takto označuje každá nevládní organizace přijímající peníze ze zahraničí.

Úřady proti magazínu zasáhly naposledy poté, co jeho šéfredaktorka ve svém programu v moskevském rádiu Echo přivítala vůdce opozice Alexeje Navalného. Po několika dnech úřady přišly s pokutou za to, že redakce nedodala informace o svých zdrojích příjmů.

Pokuta je podle redakce politická záležitost

„Samozřejmě je to čistá politická záležitost, absolutně jde o politickou objednávku jak definitivně s časopisem skoncovat,“ komentuje rozhodnutí šéfredaktorka Jevgenija Albacová. Ta sama dostala pokutu 30 tisíc rublů (tedy asi 10 tisíc korun).

Výše pokuty je podle redakce a šéfredaktorky bezprecedentní. Trest považují za politicky motivovaný a nespravedlivý, proto se s odvoláním obrátili k soudu.

New Times
Zdroj: ČT24

Jenže neuspěli, částka byla potvrzena. Redakce ji musí zaplatit. Časopis ale podrželi čtenáři. Téměř dvacet tisíc z nich za čtyři dny poslalo na účet více peněz, než kolik činí pokuta soudu. „Většinou jde o tisíc anebo o něco méně rublů od jedné osoby. A peníze přitom stále přicházejí. Celou dobu,“ říká Albacová.

Šéfredaktorka po vynesení rozsudku oznámila, že se obrátí na ruský Nejvyšší soud. Pokud neuspěje, zamíří do Štrasburku k Evropskému soudu pro lidská práva. Redakční právníci už teď připravují patřičné dokumenty.