Vesnice, kde místní žijí v symbióze s krokodýly. A jezdí na jejich hřbetu

Vesnice, kde místní žijí v symbióze s krokodýli (zdroj: ČT24)

Poblíž metropole středoafrického státu Burkina Faso žije v místním jezeře stovka zdánlivě nebezpečných krokodýlů. Ti se ovšem s obyvateli vesnice Bazoule sžili natolik, že jim dovolí, aby vedle nich plavali. Anebo se dokonce svezli na jejich hřbetě. Toto neobvyklé soužití pomohlo rozmachu turistického ruchu v oblasti, odkud jinak cestovatele odrazuje hrozba terorismu.

Mnozí je považují za symbol smrtonosných zabijáků. Pro obyvatele vesnice Bazoule jsou však přirozenými partnery. Turisty na přítomnost krokodýlů upozorňuje výstražná cedule. Místní ale mezi nimi na silnici mnohdy doslova kličkují na kolech. I malým dětem chybí jinak očekávaný respekt.

„Představují přirozené strážce vesnice. Když je něco v nepořádku, krokodýli na to upozorní naše starší, kteří pak navrhnou posvátné oběti, aby kletba pominula,“ vysvětluje místní průvodce Pierre Kaboré.

Krokodýli ve vesnici Bazoule
Zdroj: ČT24

Legenda praví, že k pozoruhodné symbióze mezi lidmi a krokodýly došlo už v patnáctém století. Tehdy prý v oblasti udeřila taková sucha, že místní málem umřeli žízní. „Hledat vodu se vydávaly ženy. Důvěřovaly krokodýlům a sledovaly je. Krokodýli jim ukázali, kde vodu najít. Muži pak blízko nich postavili vesnici,“ vypráví Kaboré.

Turisté se mohou s krokodýly vyfotit

Vesničané z vděčnosti vystrojili krokodýlům oslavu a začali je uctívat jako posvátné tvory. Dodnes se v Bazoule koná výroční slavnost, při které krokodýlům předhazují zvířecí oběti. Místní lidé navíc věří, že jim ozubení plazi pomohou vyplnit tajná přání.

„Tohle je hrob krokodýla, který umřel v roce 2005. Dožil se 152 let. Uspořádali jsme mu pohřeb včetně rituálního obětování podle tradice,“ dodává Kaboré. 

Neobvyklé soužití člověka s jinak smrtelně nebezpečnými plazy pomohlo rozmachu turistického ruchu v oblasti, odkud jinak cestovatele odrazuje hrozba terorismu. Po přilákání krokodýla ke břehu se s ním odvážlivci mohou vyfotit, nebo se pohodlně usadit na jeho hřbetu.