Kiska: 17. listopad je nejdůležitějším dnem moderních dějin Slovenska

Vrcholní slovenští politici připomněli odkaz událostí z listopadu 1989. Prezident Andrej Kiska se odpoledne spolu s premiérem Peterem Pellegrinim zúčastnil v okrajové části Bratislavy kladení věnců k památníku připomínajícímu čtyři stovky lidí, kteří zemřeli při pokusu o útěk z komunistického Československa do západních zemí přes přísně střeženou hranici.

Podle Kisky společnost 17. listopadu 1989 poslala do historie nelidský režim, který mnohým lidem ublížil nebo jim zničil či vzal život. Dodal, že tento den je důkazem, že ani čtyři desetiletí útlaku nedokázaly vymazat ze společnosti touhu po svobodě a respekt mezi lidmi.

„Na náměstích jsme ukázali, kdo je skutečným nositelem moci ve společnosti. Ne stát, ne vláda, ne komunistická strana a její funkcionáři, ale lidé, kteří tu žijí,“ napsal Kiska na Facebooku a pokračoval: „17. listopad je nejdůležitějším dnem našich moderních dějin. A asi také nejhezčím ,civilním‘ svátkem v našem kalendáři. Je to den, kdy oslavujeme mládí, odvahu, svobodu — hodnoty, na kterých stojí moderní Slovensko. Hodnoty, díky kterým se ze skupiny lidí stává společenství, ze země se stává svobodný a demokratický stát.“

Kiska také v prohlášení podpořil tisíce lidí, kteří v pátek na demonstracích v Bratislavě a v dalších městech vyjádřili nespokojenost s poměry v zemi. „Hlasitě a velmi jasně ukázali všem těm, kteří 17. listopad 1989 nepochopili nebo si ho nevšimli, kdo je ve svobodné a demokratické společnosti pánem,“ uvedl Kiska.

Pellegrini zdůraznil důležitost Evropské unie

S projevem vystoupil premiér Peter Pellegrini. „Samostatná Slovenská republika by bez listopadových událostí nemohla vůbec existovat,“ řekl. Dodal, že Slovensko zažívá nejlepší časy ve své historii.

Zdůraznil, že jedním ze základů slovenského úspěchu je evropská integrace. „Evropská unie je na mnohých místech zatracovaným pojmem, ale s tím nikdy nemůžeme souhlasit,“ prohlásil. Kritizoval, že některé členské státy se místo rozvíjení vzájemné spolupráce uzavírají do sebe.

Předseda slovenské sněmovny Andrej Danko dříve během dne zase položil věnec k památníku obětem komunismu na jednom z bratislavských hřbitovů. Danko řekl, že v současnosti převládají ve společnosti negativní myšlenky, sobectví a zloba. Tvrdil rovněž, že někteří lidé si pletou demokracii s tím, že si mohou dovolit dělat všechno.

„Před 29 lety Československo překvapilo svět revolucí. Její sametový charakter zůstává vzácným úspěchem a dědictvím,“ napsal na twitteru šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák. „Dnes si musíme připomínat, že hodnoty listopadu 1989 je třeba vždy chránit,“ uvedl také.