Po mohutných požárech zahalil San Francisco kouř. V oblasti je teď nejhorší ovzduší na světě

V severní Kalifornii našli záchranáři dalších osm mrtvých. Počet obětí ničivých požárů se tak zvýšil na 71. Pohřešovaných je přes tisíc, ještě ve čtvrtek se přitom hovořilo o 631 lidech. Některá jména ale mohou být na seznamu omylem víckrát, nebo se jedná o osoby, které uprchly narychlo a nedaly svým blízkým vědět. Postižená místa navštíví v sobotu prezident Donald Trump.

Seznam pohřešovaných se značně prodloužil, úřady však přiznávají, že v něm mohou být chyby. „My s manželem se nepohřešujeme, nikdy jsme nebyli pohřešovaní. Nemáme žádnou rodinu, která by se po nás sháněla. Volala jsem a zanechala vzkaz, aby naše jména odstranili,“ ozvala se na Facebooku Tamara Conryová, kterou citoval britský Telegraph.

Kouř z mohutného požáru se už dostal i nad San Francisco a další města. Někteří lidé proto vyrazili do ulic s rouškami. Podle televize NBC, která se odkazuje na data z aplikace PurpleAir, je teď v severní Kalifornii vůbec nejhorší ovzduší na světě. Většina škol v Bay Area, metropolitní oblasti San Francisca, tak v pátek zůstala zavřená.

Camp fire, nejničivější požár v historii státu Kalifornie, už zničil 57 tisíc hektarů půdy včetně většiny města Paradise, kde žije 27 tisíc lidí. Záchranáři stále prohledávají zdevastované město a pátrají po možných dalších obětech. Na místě působí také armáda a forenzní experti. Podle šéfa agentury pro krizové situace jde o jednu z „nejhorších katastrof, které kdy viděl“.

Do zasažené oblasti míří Trump

Řada ze 47 tisíc evakuovaných zůstává v provizorních přístřešcích, ve stanech, jiní pak u rodin nebo u přátel. S lidmi, kteří přišli o přístřeší, se chce v sobotu setkat americký prezident Donald Trump. Požár Camp fire se zatím podařilo dostat pod kontrolu jen asi z poloviny, píše CNN. Další požáry sužují jih státu.

Trump vyhlásil celou Kalifornii za oblast katastrofy, což umožní rychlé odblokování federálních peněz. Zároveň ale opakovaně kritizoval lesní správu v tomto demokraty řízeném americkém státu.

Prezident tvrdí, že za požáry může právě špatná správa lesů. V novém rozhovoru pro Fox News připustil, že ke katastrofě mohla přispět i změna klimatu. „Možná k tomu trochu přispívá. Velký problém, který máme, je ale špatné vedení. Potřebujete management. Neříkám to v negativním smyslu, jen říkám fakta,“ konstatoval prezident.

Jeden z největších požárů postihl Kalifornii v roce 1933 – a až do roku 1970 srovnatelný nebyl. V posledních dvaceti letech se ale podobně velké požáry opakují téměř každoročně. Dohromady už letos v Kalifornii shořelo území o rozloze větší, než mají Belgie a Lucembursko dohromady. Se současnými požáry bojuje skoro deset tisíc hasičů.

Vydáno pod