Pence kritizoval Su Ťij kvůli Rohingům i vězněným novinářům. Své zemi rozumíme nejlépe, reagovala

Horizont ČT24: Su Ťij kritizuje americký viceprezident i sdružení asijských zemí (zdroj: ČT24)

Americký viceprezident Mike Pence při setkání s myanmarskou vůdkyní Do Aun Schan Su Ťij ostře kritizoval tamní vládu za její postoj k otázce pronásledovaného muslimského etnika Rohingů. Su Ťij kritiku odmítla s tím, že myanmarská vláda rozumí své zemi lépe než ostatní státy. Pence ji také vyzval k propuštění dvou myanmarských novinářů pracujících pro agenturu Reuters, kteří si odpykávají sedmiletý trest za neoprávněné držení tajných státních dokumentů.

„Násilí a pronásledování ze strany myanmarské armády a skupin domobrany, které vyhnaly 700 tisíc Rohingů z Myanmaru, je neomluvitelné,“ prohlásil Pence. Rohingové, kteří v důsledku armádního tažení uprchli ze svých domovů, nyní žijí v uprchlických táborech v Bangladéši.

Myanmar a Bangladéš se dohodly na postupném návratu běženců, proces repatriace má začít ve čtvrtek. Americký viceprezident při setkání se Su Ťij uvedl, že by rád slyšel, jakým způsobem Myanmar dobrovolný návrat Rohingů zajistí.

Pence se sešel se Su Ťij na okraj summitu Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) v Singapuru. Někdejší disidentka a uznávaná bojovnice za demokracii Su Ťij, která v době vlády vojenské junty v Myanmaru strávila asi 16 let v domácím vězení, čelí v poslední době silné mezinárodní kritice kvůli tomu, že přehlíží násilnosti páchané armádou na Rohinzích v Arakanském státě.

Pence vyzval Su Ťij k omilostnění novinářů

O násilnostech na Rohinzích, které OSN již dříve označila za etnickou čistku, psali i dva myanmarští novináři pracující pro agenturu Reuters Ťjo Sou U a Wa Lone. V září v Myanmaru dostali sedmiletý trest vězení.

Pence Su Ťij řekl, že miliony Američanů vnímají zatčení a odsouzení reportérů jako hluboce znepokojující záležitosti. Připomněl, že Spojené státy kladou velký důraz na svobodu a nezávislost médií, a opakovaně Su Ťij vyzval k omilostnění žurnalistů.

Podobně ostrou kritiku si Su Ťij vyslechla v Singapuru už v úterý od malajsijského premiéra Mahathira Mohamada, který jí řekl, že by jako bývalá politická vězeňkyně měla lépe rozumět lidskému utrpení. Zacházení s Rohingy v Myanmaru označil za neospravedlnitelné.

Su Ťij ale veškeré kritiky odmítla. „My rozumíme své zemi lépe než kterákoli jiná země. Jsem si jistá, že byste řekl totéž. Že rozumíte své vlastní zemi lépe než kdokoli jiný,“ odpověděla na slova amerického viceprezidenta Pence.

Myanmarské úřady Rohingy neuznávají jako etnikum a hovoří o nich jako o nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše. V zemi čelí Rohingové dlouhodobě perzekuci, je jim upíráno občanství a základní lidská práva.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová v úterý apelovala na Bangladéš, aby zastavil plán repatriace první skupiny 2200 Rohingů, protože jejich životy mohou být na myanmarském území „vážně ohroženy“. Bacheletová uvedla, že stále dostává zprávy o porušování lidských práv v myanmarském Arakanském státě, „včetně obvinění z vražd, mizení lidí a svévolného zatýkání“.

Vydáno pod