Rodiny s dětmi spolu s extremisty. Polsko oslavilo 100 let nezávislosti kontroverzním pochodem

Polsko si připomíná sto let od vzniku meziválečné druhé republiky. Vláda uspořádala vlastní bílo-červený pochod poté, co starostka Varšavy zakázala nacionalistickou akci kvůli předchozím problémům s radikály. Následně ale byli nacionalisté přizváni ke společnému pochodu – mezi rodinami s polskými vlajkami a světlicemi se tak objevila i menšina extremistů. Pietních akcí se zúčastnily statisíce lidí.

Vzhledem ke své poloze na ose Německo–Rusko bylo Polsko v historii často ovlivňováno svými sousedy. Koncem 18. století bylo ve třech vlnách rozděleno mezi tři sousední mocnosti. Z tohoto sevření – a též násilné germanizace a rusifikace – se země vymanila až koncem první světové války.

Jedenáctého listopadu 1918 oznámil polský státník Józef Piłsudski, dříve vězněný v Německu, obnovu nezávislého Polska, které bylo po více než 120 let pod cizí nadvládou.

Sto let od svého založení je Polsko hluboce rozdělené. Konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) nezorganizovala žádnou akci, na které by se potkali vrcholní politici napříč stranami, nebo kam by pozvala hosty ze zahraničí. Bývalý premiér a předseda Evropské rady Donald Tusk z opoziční Občanské platformy se objevil na akci s prezidentem a separátně i s opozicí.

Pochod pro všechny

Varšavou pak prošlo asi 200 tisíc lidí. Původní pochod nacionalistů Varšava zakázala. „Pojďme společně, ať to je společný pochod, pochod pro každého,“ vzkázal Polákům prezident Andrzej Duda.

V čele vládního pochodu kráčel vedle prezidenta a premiéra za doprovodu vojska i vlivný šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński. Skupina nesla transparent s nápisem „Pro Tebe, Polsko“. Hlavní část a čelo pochodu od sebe oddělovali vojáci.

Oslavy polské nezávislosti: K vládnímu pochodu se připojili i extremisté (zdroj: ČT24)

Mnozí z národovců házeli petardy, světlice a dýmovnice. V průvodu šly rodiny s dětmi, staří lidé, ale i extremisté, kterých byla nakonec menšina.

Spatřit bylo možné zelené vlajky ultrapravicové polské Falangy, rovněž zelené vlajky Lidové strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotleby spolu se slovenskými národními vlajkami a několik praporů italského hnutí Forza Nuova (Nová síla), jehož šéf Roberto Fiore o sobě hovoří jako o fašistovi. 

„Když je Evropa zkoušená příjezdem cizí kultury, která se snaží převzít naše země, musejí hlavně slovanské národy držet při sobě,“ zdůraznil poslanec Národní rady Slovenské republiky Milan Mazurek.

Organizátoři se od nenávistných projevů veřejně distancují. „Odsuzujeme to, nechceme, aby lidé s takovými transparenty přicházeli,“ konstatoval několik dnů před pochodem zástupce ředitele Národního hnutí Krzysztof Bosak.

Podle organizace Nikdy víc, která roky sleduje narůstající projevy nenávisti, ale patří samo Národní hnutí a jeho zakládající organizace ke krajní pravici. „Skandují xenofobní hesla, urážejí muslimy, židy, sexuální menšiny, velmi zřídka někdo nese nějaké důsledky,“ upozornila Anna Tatarová z organizace Nikdy víc.

Varšava na xenofobní projevy nezapomněla

Během loňského pochodu nacionalistů, kterého se podle policie zúčastnilo na 60 tisíc lidí, se objevily kontroverzní transparenty typu „Evropa jen pro bílé“ či „Všichni různí, všichni bílí“ a zněla hesla typu „Sieg Heil“, „Bílá síla“ nebo „Židé ven z Polska“.

Varšavská prokuratura kvůli tomu stále vede vyšetřování pro podezření z propagace fašismu a vyvolávání rasové, etnické či náboženské nenávisti. Zadrženy byly navíc desítky aktivistů, kteří se nacionalisty snažili blokovat.

Prezident Duda ještě před začátkem ceremonií uvedl, že den nezávislosti bude oslaven s „hrdostí a radostí“. Premiér Mateusz Morawiecki v projevu zdůraznil, že Polsko může být hrdé, jelikož během své neklidné historie prošlo „zkouškou lidskosti, obětování a solidarity“. Poláci by se podle něj měli sjednotit a usilovat o to, aby jejich země byla silnější a šťastnější.

Předseda vlády a prezident se v neděli připojili k dalším významným polským činitelům, kteří položili věnce u hrobu Ryszarda Kaczorowského, posledního polského exilového prezidenta, a u dalších památníků věnovaných vůdcům a otcům polské nezávislosti. 

Polsko je skvělé, gratuluje Trump

Polsku poblahopřál k výročí i americký prezident Donald Trump. „Polsko je skvělá země. Gratulace ke sto letům nezávislosti. Nikdy nezapomenu na svůj tamější pobyt!“ uvedla podle agentury PAP hlava Spojených států.

Poláci se připravovali na výročí dlouhé měsíce. Výstavy a různé akce pořádají polské školy i ambasády po celém světě. Ve Varšavě se konal v sobotu koncert, jehož se zúčastnilo na čtyřicet tisíc lidí.