Zranění při požáru supermarketu v Petrohradu. Obří část stropu se zřítila

V centru Petrohradu hoří nákupní středisko Lenta. Podle agentury TASS se podařilo evakuovat zhruba sto lidí. Hlášeny jsou zatím dva zranění. Ve městě hořelo za poslední dva dny už podruhé. V pátek vzplanula třípatrová budova – zemřelo pět lidí.

Část petrohradského supermarketu se zřítila
Zdroj: AP/Dmitri Lovetsky/ČTK

Oheň, který se rozšířil na plochu 4800 metrů čtverečních, se hasičům podařilo po dvou hodinách lokalizovat. „Požár je lokalizován, jeho rozšíření nehrozí,“ sdělil člen štábu zasahujících hasičů. Do boje s plameny bylo podle něj nasazeno více než padesát lidí a 12 kusů techniky.

Podle informací agentury TASS se během požáru propadla rozsáhlá část stropu. „Rozsah zřícené plochy je 3200 metrů čtverečních,“ citoval TASS zdroj ze zasahujících hasičů. Zranění utrpěla jedna zákaznice, která se nadýchala kouře, druhou osobou je muž, který si po skoku z výšky poranil páteř, uvádí TASS.

Řetězec supermarketů Lenta vznikl v roce 1993 právě v Petrohradu. Nyní už v Rusku existují stovky hypermarketů a na 106 supermarketů, píše TASS.

Ruská obchodní centra a další veřejná místa procházejí od března speciálními prověrkami poté, co v západosibiřském Kemerovu zemřelo na šedesát lidí – většinou dětí. Šlo o nejhorší podobnou tragédii v Rusku za mnoho let, upozorňuje ruská televize RT.

V Petrohradu hořelo už v pátek. Na jeho předměstí Murino vypukl požár v pneuservisu zřízeném v přízemí třípatrové obytné budovy. O život přišlo pět lidí a další dva byli ve vážném stavu hospitalizováni.