Další smrtící záplavy v Jordánsku. Ze slavné Petry museli evakuovat tisíce turistů

Nejméně dvanáct mrtvých hlásí Jordánsko po bleskových záplavách. Původní bilanci čtyř obětí upřesnil v jordánské televizi mluvčí civilní obrany Ijád Amrú. Mezi oběťmi je podle něj jeden záchranář. Tisíce turistů, kteří do země přijeli navštívit skalní město Petra, musely být evakuovány do bezpečí ve výše položených lokalitách. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří záplavy postihly zřejmě i návštěvníky z Česka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Záplavy způsobil silný déšť. Několik desítek lidí bylo zraněno a další desítky osob musely opustit své domovy, uvedla jordánská agentura Petra s odvoláním na sdělení vládní mluvčí.

Amatérská videa zveřejněná na internetu ukazují, jak lidé ve slavné Petře hledají vyvýšená místa, zatímco se proud vody valí úzkým kaňonem, kudy se turisté dostávají ke slavnému místu zvanému pokladnice. Celkem muselo být převezeno do bezpečí asi 3700 lidí. „Dá se předpokládat, že záplavy postihly i české turisty,“ řekl Papež.

Na záběrech, které zveřejnila jordánská televize, je vidět, že v některých lokalitách regionu Petra a pouštní oblasti Vádí Músá vystoupila voda do výšky tří až čtyř metrů.

Češi problémy nehlásí

V nynějším období Češi podle Papeže do ciziny vyrážejí na poznávací zájezdy a Jordánsko je jednou ze zemí, kam jich míří hodně. „Díky tomu, že se v této době zlevnily letenky, je tam i spousta individuálních cestujících,“ podotkl. Českému ministerstvu zahraničí se ale zatím nikdo z českých turistů neozval, že by měl problémy, uvedla mluvčí úřadu Michaela Lagronová.

V jiné části země byla kvůli stoupající vodě uzavřena pouštní silnice. O život přišly dvě ženy a dvě děti, po několika dalších lidech se stále pátrá, sdělila mluvčí.

Ve vesnici v regionu Madaba jižně od metropole Ammánu velká voda odnesla automobil se členy jedné rodiny. Zemřela jedenáctiletá dívka a další utrpěla vážné zranění. Potápěči nyní pátrají po dalších třech členech rodiny, uvedl list The New York Times.

Další tragická událost se odehrála v oblasti Dabaa jižně od Ammánu, kde zemřely dvě ženy a jedna dívka.

Stovky rodin včetně uprchlíků musely opustit domovy

Úřady v sobotu uvedly, že evakuovaly stovky rodin žijících v provizorních stanech v odlehlých venkovských a pouštních oblastech a rozptýlených osadách v obcích na jihu Jordánska. Týká se to zejména rodin syrských uprchlíků, kteří pracují jako pastevci a zemědělci.

V přístavním městě Akaba úřady kvůli vytrvalému dešti vyhlásily výjimečný stav. Kromě záchranářů byli k záchraně obyvatel uvězněných přívaly vod a k hledání pohřešovaných osob vyslány i armádní vrtulníky a obrněné vozy, oznámila jordánská televize. Ministerstvo školství nařídilo uzavření všech škol v království. 

Jordánsko pustošily bleskové záplavy
Zdroj: Reuters/Muhammad Hamed

Před dvěma týdny při záplavách v blízkosti Mrtvého moře v Jordánsku přišlo o život 21 lidí, včetně žáků na školním výletě. Po neštěstí rezignovali ministr školství a ministryně turismu.

Vydáno pod