OBRAZEM: Mohutné požáry pustoší Kalifornii, úřady nařídily evakuovat i Malibu

Lidé utíkají před třemi mohutnými požáry, které se rychle šíří v americkém státě Kalifornie. Domovy muselo opustit už 157 tisíc lidí a plameny si vyžádaly nejméně pět obětí. Zničily tisíce budov, část pohoří Sierra Nevada a téměř celé město Paradise. Oheň zasáhl také okraj téměř stotisícového města Chico. Úřady nařídily i evakuaci zhruba dvou třetin přímořského města Malibu, které má okolo 13 tisíc obyvatel. Do likvidace požáru se zapojily více než dva tisíce hasičů.

Další vlna lesních požárů ničí Kalifornii od čtvrtka. Oheň podle amerických médií pohltil asi 81 kilometrů čtverečních. Požár Camp Fire prozatím podle hasičů zničil asi dva tisíce budov, číslo ale není konečné. V bezprostředním ohrožení je patnáct tisíc domů a dva tisíce komerčních budov.

Kromě požáru Camp Fire na severu Kalifornie zuří podle CNN na jihu státu nedaleko Los Angeles ještě další dva. S ohněm, který stále není pod kontrolou, podle CNN bojuje přes dva tisíce hasičů. Kalifornská národní garda vyčlenila na pomoc s evakuacemi na severu státu stovku vojenských policistů.

Události ČT: Mohutné požáry pustoší Kalifornii, úřady nařídily evakuovat i Malibu (zdroj: ČT24)

Nejvíce živel zasáhl v severní Kalifornii téměř třicetitisícové město Paradise, které leží 290 kilometrů severovýchodně od San Francisca. „Téměř celé město Paradise bylo zničeno. Nic tam nezůstalo stát,“ uvedl mluvčí kalifornské požární ochrany Scott McLean.

Obyvatelům Paradise úřady nařídily evakuaci. Poté oheň postupoval k městu Chico, ve kterém žije více než devadesát tisíc lidí. Evakuaci se nevyhnou také asi dvě třetiny z 13 tisíc obyvatel přímořského města Malibu, které leží v těsném sousedství Los Angeles.

„Bezprostřední hrozba!“ napsali na Twitteru hasiči z okresu Los Angeles, pod které Malibu spadá. Podle hasičů požár směřuje k oceánu. Původně bylo v plánu vyklizení celého Malibu. Město je známé tím, že v něm žije řada prominentních a slavných osobností.

Oheň zranil už několik lidí, přičemž nejméně ve dvou případech jde o hasiče. Těch se do likvidace požáru zapojilo více než dva tisíce. Útěk z postižených oblastí navíc komplikuje dopravní kolaps. Tisíce lidí se také potýkají s výpadky proudu. Místní úřady vyhlásily stav nouze a požádaly o pomoc federální vládu.

„Míra, s jakou se požár šíří, je naprosto kritická,“ uvedl mluvčí kalifornského hasičského sboru Brice Bennett. Hasiče přitom trápí nejen rozsah, ale i rychlost, jakou oheň postupuje – za minutu spálí plochu osmdesáti fotbalových hřišť. „Je to právě vítr a extrémní sucho, kvůli kterým se rozšiřuje tak rychle,“ vysvětlil Bennett.

Požár byl ohlášen ve čtvrtek ráno a za šest hodin zachvátil 69 kilometrů čtverečních. „Všechny vozy, co jsme mohli nasadit, teď hasí a další jsou na cestě,“ uvedl mluvčí místních hasičů Rick Carhart. „Jsou tam desítky zásahových týmů a další stahujeme z celého státu (Kalifornie),“ dodal.

Věci vybuchovaly, lidé vyskakovali z aut, oheň pohlcoval domy

Svědci v médiích popisovali chaotické scény. Lidé se například snažili zachránit na asfaltových parkovištích, která pak ze všech stran obklopil oheň.

„Věci začaly vybuchovat,“ popsala svůj útěk z města Gina Oviedová. „Lidé začali vyskakovat z aut a utíkat pryč,“ dodala. Požár pohlcoval domy, plameny převyšovaly sloupy nadzemního vedení, komentovala situaci.  

Evakuováni byli i obyvatelé dalších několika měst v severní Kalifornii. Celkem své domovy muselo podle místních úřadů v této oblasti opustit 50 tisíc lidí. Oheň zatím stále není pod kontrolou. Oheň se šíří rychle kvůli silnému větru a suchu. Místní úřady vyhlásily stav nouze a požádaly o pomoc federální vládu.

Kvůli ohni v Thousand Oaks se dárci krve nemohli dostat do odběrového střediska

Některá média píšou o několika mrtvých a řadě pohřešovaných osob, úřady ale zatím žádné oběti na životech nepotvrdily.

Další dva požáry vypukly na jihu Kalifornie. Jeden z nich zuří nedaleko města Thousand Oaks, kde střelec zabil ve středu v baru 12 lidí. Někteří lidé, kteří chtěli po incidentu darovat krev, se nemohli kvůli ohni dostat do odběrového střediska.

Zprávy ve 12: Kalifornii sužují požáry (zdroj: ČT24)

Kalifornie s lesními požáry bojuje v poslední době často. Extrémní lesní ohně ji sužovaly letos v létě, loni v prosinci nebo na podzim, kdy si vyžádaly více než čtyři desítky lidských životů. 

Vydáno pod