Bod pro „snílky“. USA musí nadále chránit dětské přistěhovalce, rozhodl soud

Odvolací soud v Kalifornii ve čtvrtek nařídil administrativě prezidenta Donalda Trumpa, že musí pokračovat v programu DACA. Ten před vyhoštěním chrání přistěhovalce, kteří do USA přišli bez dokumentů jako děti – v Americe se jim říká „snílci“.

Čtvrteční verdikt je další porážkou v Trumpově snaze program zrušit. Rozsudek ale neznamená konec soudních sporů, které na několika úrovních prezident a jeho odpůrci vedou. Prezidentův úřad například tento týden v pondělí požádal nejvyšší soud USA, aby mu umožnil DACA zrušit.

Program DACA, který v roce 2012 spustil Trumpův demokratický předchůdce Barack Obama, se týká asi 700 tisíc přistěhovalců. Účastníci programu mohou získat každé dva roky obnovitelné vízum a pracovní povolení, nárok na obdržení občanství ale nemají.

Trump ale už loni v září oznámil, že program zruší, a dal Kongresu čas do března, aby situaci těchto migrantů trvale vyřešil zákonem. Kongres se ale na řešení dohodnout nedokázal, proto Trump v dubnu DACA nařídil zrušit, což ale zablokovaly federální soudy.

Ve středu novinářům Trump řekl, že po volbách, ve kterých republikáni udrželi Senát, ale Sněmovnu reprezentantů ovládli demokraté, je připraven s opozicí v Kongresu spolupracovat. V této souvislosti zmínil i DACA.

Dodal také, že doufá, že mu Kongres poskytne peníze na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Vybudování zdi byl Trumpův ústřední slib v předloňské prezidentské kampani.