Ztráta sněmovny je pro Trumpa problém. Demokraté se mohou zaměřit na jeho daňová přiznání

Republikáni v amerických volbách do Kongresu obhájili vedení Senátu, ztratili však většinu ve Sněmovně reprezentantů. Prezidentu Donaldu Trumpovi se tak zřejmě zkomplikuje vládnutí. Zatímco pomocí dekretů může zákonodárce částečně obejít, nepříjemnosti mu může způsobit pravomoc sněmovny zahájit impeachment či žádat určité dokumenty. Třeba Trumpovo daňové přiznání.

  • Dolní komora (Sněmovna reprezentantů)
  • Dle ústavy zastupuje lid. Celkem 435 zákonodárců je volených na dva roky. Platí zde proporční princip dle počtu obyvatel jednotlivých amerických států – každý stát má aspoň jednoho reprezentanta. Sněmovna mimo jiné překládá daňové zákony, iniciuje proces impeachmentu a schvaluje příslušné články.
  • V komoře jsou i nehlasující zástupci Americké Samoy, Washingtonu D.C., Severních Marian, Guamu a Amerických Panenských ostrovů, z nichž každý reprezentuje jeden kongresový volební okrsek a slouží dva roky.
  • Horní komora (Senát)
  • Dle ústavy zastupuje vládu daného státu. Tvoří ji 100 senátorů – dva za každý stát. Voleni jsou na šest let (každé dva roky se třetina obměňuje po volbách), kandidovat mohou senátoři opakovaně – kolikrát chtějí. Senát mimo jiné potvrzuje osoby jmenované do funkce prezidentem, schvaluje smlouvy a při impeachmentu soudí prezidenta.
  • Hlavní rolí Senátu je schvalovat legislativu navrhovanou dolní komorou. Pokud zákon nevetuje do deseti dnů prezident, vejde v platnost. Veto prezidenta může Kongres přehlasovat dvoutřetinovou většinou v obou komorách.
  • Zdroje: ushistory.org, express.co.uk

První komentáře hodnotící výsledky shodně zdůrazňují, že Trump až do příštích prezidentských voleb pravděpodobně neprosadí žádnou podstatnou legislativní reformu, pokud nenajde s demokraty společnou řeč. A naopak, Senát a prezident mají moc vetovat zákonodárné iniciativy sněmovny.

Trump se tak zřejmě podobně jako jeho předchůdce Barack Obama bude muset spolehnout na moc dekretů, jimiž může zákonodárce částečně „obejít“. Exekutivní příkazy však nemají sílu ani trvalost zákona a musí se pohybovat v jeho mezích.

Trump tuto možnost vládnutí dobře zná, kontroverze již vzbudil například příkazy týkajícími se omezení imigrace a zákazu vstupů občanů z některých převážně muslimských zemí. Tyto dekrety se dostaly k soudům, ten Nejvyšší v červnu potvrdil platnost až třetí verze.

Na Kongres se prezident nemusí příliš ohlížet v některých podstatných aspektech zahraniční politiky, v nichž má hlava státu obecně vyšší kompetence. Své mimořádné pravomoci může využít třeba tak, jak již Trump jednou učinil při útoku na základnu syrského režimu v dubnu 2017 – bez souhlasu zákonodárců.

Sněmovna má pravomoc zahájit proces impeachmentu, tedy podat na Trumpa ústavní žalobu. To sice nastat teoreticky může, protože Trump čelí kritice za údajné vyzrazení tajných informací Rusku, vyhození šéfa FBI Jamese Comeyho, odebrání bezpečnostní prověrky exšéfu CIA Johnu Brennanovi či hrozby směřované současnému vyšetřovateli údajných vazeb Trumpa na Kreml Robertu Muellerovi. Samotný soud však probíhá v Senátu, kde mají republikáni jasně navrch.

Demokratické avízo: Budeme chtít vidět Trumpova přiznání

Citelné nepříjemnosti může sněmovna Trumpovi způsobit prostřednictvím výborů, v nichž demokraté po vítězství získají důležité funkce. Například podstatný výbor pro zpravodajské služby bude moci žádat o nejrůznější dokumenty, které by mu podle zákona měly být poskytnuty.

Trump byl jedním z mála kandidátů na prezidenta, kteří nezveřejnili daňová přiznání. Právě na ně se demokraté hodlají zaměřit, avizovala demokratická politička Nancy Pelosiová. V minulosti se již demokraté několikrát snažili Trumpova přiznání získat, avšak republikáni jim to neumožnili. Není však jasné, zda by dokumenty získané za účelem vyšetřování bylo možné poskytnout veřejnosti.

Sněmovna reprezentantů také schvaluje daně a státní rozpočet. Pokud tak neučiní, hrozí zemi rozpočtové provizorium, což se v posledních letech několikrát stalo. „Bude to předmětem veřejného i zákulisního vyjednávání,“ odhaduje amerikanista Miloš Calda.

Republikánský Senát naopak Trumpovi umožní prosadit do funkcí federálních soudců konzervativně smýšlející osobnosti. Federální soudci se jmenují na doživotí, důsledky tak ovlivní život ve Spojených státech na dlouhou dobu dopředu. „Upevněná republikánská většina v Senátu bude v tomho ohledu velmi důležitá,“ upozornil bývalý zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček. 

Podstatné jsou i volby guvernérů

Demokraté si polepšili nejen ve sněmovně, uspěli také v guvernérských volbách, což může mít dopad i na celostátní úrovni, a to dlouhodobý a podstatný. V roce 2020 ve Spojených státech proběhne sčítání lidu, na jehož základě budou překresleny volební obvody na dalších deset let.

V některých státech o podobě volebních obvodů rozhoduje nezávislá komise, většinou ale diskuse probíhá ve státních parlamentech a změny potvrzují guvernéři. Strana, která tyto orgány opanuje, má strategickou výhodu. O tu nyní republikáni částečně přijdou.