Polskou policií se šíří „virus psí chřipky“. Řadoví příslušníci jím protestují proti nízkým platům

Řadoví polští policisté protestují proti nízkým platům. Místo služby odcházejí na nemocenskou a v ulicích jich je nedostatek. Někde je „nemocná“ i polovina mužstva, ve Varšavě byli v pondělí v noci schopni vyslat do města jedinou dopravní hlídku. V Bydhošti dokonce za kolegy v terénu zaskakovali lidé z kanceláří. Situace dospěla tak daleko, že náčelník polské policie slíbil odměnu tisíc zlotých (asi šest tisíc korun) těm, kdo 11. listopadu nastoupí do služby. V den stých oslav znovuzískání nezávislosti se v celé zemi čekají vyostřené demonstrace.

Sami policisté svému protestu říkají „virus psí chřipky“, protože se s nimi prý zachází jako se psy, informovala polská zpravodajská televize TVN 24. Protestují především řadoví příslušníci, kteří vydělávají nejméně, do 3500 zlotých měsíčně „čistého“, což v přepočtu vychází na zhruba 21 tisíc korun.

Personální stav policie je nevalný. Ve Varšavě, která má skoro dva miliony obyvatel, dokázala dopravní policie v pondělí vyslat do ulic jen dvě hlídky, a v noci jedinou. V Bydhošti museli do terénu nastoupit důstojníci z kanceláří, protože „onemocněla“ půlka mužstva. Ve Slezsku bylo v pondělí v pracovní neschopnosti 37 procent strážců zákona, spočítala TVN 24.

Hlavní velitelství polské policie přesná čísla nekomentuje, mluvčí varšavské policie Sylwester Marczak pouze lakonicky připustil, že počet nemocných policistů je momentálně vyšší než vloni stejnou dobou. Situace podle něj není jednoduchá, ale policie nadále slouží.

Epidemie se šíří z Lodži

Protest začal minulý týden v Lodži. V celém lodžské vojvodství pracuje 5 tisíc strážců pořádku. Minulý týden ve čtvrtek šla ráno k lékaři asi stovka policistů, v poledne 350 a druhý den již bylo nemocných 1600 příslušníků. „Epidemie“ se pak rozšířila do celého Polska.

Podle TVN se v pondělí na nemocenské nacházelo nejméně 14 tisíc policistů a odhaduje, že nyní jich v neschopnosti může být až 30 tisíc. V polské policii podle údajů z roku 2015 pracovalo 97 200 lidí, což znamená, že mimo službu může být podle odhadů okolo čtvrtiny zaměstnanců.

Očekává se, že vrcholu „nemocnost“ dosáhne na svátek nezávislosti. Ve Varšavě, ale i v dalších městech se 11. listopadu očekávají pochody nacionalistů. Každoročně se jich účastní i extremisté z okolních zemí a bývají provázeny násilnými incidenty. 

Ministerstvo zatím nemá jasný názor

Ve vedení ministerstva vnitra podle TVN 24 momentálně existují dvě odlišné interpretace protestu: podle jedné mají „vzbouřenci“ politické podporovatele a koordinátory z řad opozice, druhý pohled vybízí k bagatelizaci protestů a jeho důsledků pro bezpečnost v zemi. Těm, kdo 11. listopadu nastoupí do služby, nicméně policejní náčelník slíbil tisíc zlotých.

„Jde o bezpečnost policistů z varšavského velitelství. Musí mít podporu kolegů z dalších částí země. Přece jsme nejednou viděli obrázky, kdy se agrese obrátila proti policistům, kdy po nich létaly kameny,“ vysvětloval policejní mluvčí Mariusz Ciarka náčelníkova slova o mimořádné odměně. Zároveň popřel „fámy“ o šikanování policistů na nemocenské či o tom, že policisté budou v případě potřeby nuceni k nástupu do služby i silou.

Nemocí za vyšší platy

Demonstrace polských policistů za vyšší platy
Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski

Akce „virus psí chřipky“ navazuje na podle médií největší protest v dějinách polské policie. Více než 20 tisíc policistů, hasičů a členů pohraniční a vězeňské stráže počátkem října demonstrovalo v centru Varšavy, aby dalo najevo nespokojenost s nízkými platy a se špatnými pracovními a sociálními podmínkami.

Podle zdrojů televizní stanice protestují hlavně mladí policisté, kteří vydělávají tak málo, že jsou připraveni z policie odejít, pokud si nevymohou zvýšení platu na úroveň armády či tajné služby. Odbory žádají přidat policistům tisíc zlotých měsíčně, ministerstvo zatím slibuje zhruba polovinu.