V Německu začal soud s 94letým dozorcem SS. Jde zřejmě o jeden z posledních podobných procesů

Před zemským soudem v Münsteru na západě Německa začal soud se čtyřiadevadesátiletým mužem, který čelí obžalobě z napomáhání ke smrti stovek lidí v nacistickém koncentračním táboře Stutthof. V táboře, který leží na území dnešního Polska nedaleko Gdaňsku, sloužil Johann R. jako dozorce SS. Souzen je trochu paradoxně před soudem pro mladistvé, protože mu v době, kdy k činům došlo, ještě nebylo 21 let. Proces bude trvat třináct dní, jednání bude každý probíhat maximálně dvě hodiny.

Státní zastupitelství v Dortmundu klade muži, který v táboře jako dozorce působil od června 1942 do září 1944, za vinu několik konkrétních případů, k nimž měl svou činností napomáhat.

Jde například o vraždu více než stovky polských vězňů a nejméně 77 sovětských válečných zajatců v plynové komoře v létě 1944. Od srpna do konce roku 1944 zase příslušníci SS v táboře zabili neznámý počet – nejspíš ale několik stovek – Židů.

V táboře zemřelo na třicet tisíc lidí

Mezi případy, za které Johann R. podle státního zastupitelství nese spoluzodpovědnost, patří také zabití více než 140 vězňů, včetně dětí, kterým doktoři SS přímo do srdce vpíchli injekci benzinu a fenolu. V zimě 1943/44 zase dozorci nechali záměrně umrznout neznámý počet vězňů. Celkem ve Stutthofu zemřelo nejméně 27 tisíc lidí.

Johann R., který se narodil v Rumunsku, podle obžaloby věděl o všech vražedných metodách. Muselo mu být jasné, že je možné takto zabíjet, jen pokud budou oběti hlídány pomocníky, jako byl on. Svou činností tak podle státního zastupitelství vědomě podporoval zabití stovek lidí.

Po válce Johann R., který tvrdí, že o zabíjení nevěděl, vystudoval krajinnou architekturu a pracoval jako úředník v největší spolkové zemi v Severním Porýní-Vestfálsku.

Johann R. měl být původně souzen spolu s dalším dozorcem ze Stutthofu. U druhého muže ale není jisté, že je schopný se řízení účastnit, proto byly procesy rozděleny.

Soud se čtyřiadevadesátiletým bývalým dozorcem je kvůli věku tehdejších pachatelů zřejmě jedním z posledních podobných soudů v Německu.