Itálie pod bičem lijáků. Na Sicílii bouře zabila dvanáct lidí, země mluví o apokalypse

Itálie pod bičem lijáků. Na Sicílii bouře zabila dvanáct lidí, země mluví o apokalypse (zdroj: ČT24)

Extrémně deštivé a větrné počasí, které už přes týden sužuje Itálii, v noci řádilo na Sicílii. Vyžádalo si dalších dvanáct obětí na životech, informovala agentura ANSA. Počet obětí bouřek a dešťů z posledních dní v Itálii tak dosáhl už tří desítek. Deštivé a větrné počasí má přitom v zemi pokračovat.

„Potkala nás strašná tragédie,“ řekl italským médiím Giovanni Di Giacinto, starosta sicilské obce Casteldaccia. Právě v tomto městečku se v noci kvůli bleskovým záplavám vylila z břehů říčka Milicia a zaplavila dům, kde se v té době sešla na večeři širší rodina. Uvnitř se utopilo devět lidí, včetně dvou dětí ve věku jeden a tři roky.

„Sám vůbec nevím, jak jsem se zachránil. Všiml jsem si, jak voda vnikla do domu. Všem jsem řekl: pojďme rychle pryč,“ citovala agentura ANSA jediného přeživšího, Giuseppeho Giordana. Toho proud vody strhl ven a on se zachytil na stromě. V domě však přišli o život téměř všichni jeho příbuzní - dvě děti, manželka, rodiče a dva sourozenci. Další lidé se zachránili díky tomu, že byli zrovna venku.

Dům v městečku Casteldaccia, v kterém podle médií zahynulo devět lidí
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Dva lidé zemřeli poblíž Agrigenta, když jejich auto strhl proud vody. Další muž zemřel v noci v sicilské obci Vicari v autě. Pohřešuje se i lékař, který jel do horské vesnice Corleone.

Apeninský poloostrov sužují v posledních dnech extrémní deště a bouřky. Vítr místy dosahuje až 180 kilometrů v hodině. Civilní obrana popsala poslední vlnu bouřek jako jednou z nejsložitějších meteorologických situací posledních šedesáti let a situaci na severu země v sobotu označila za „apokalyptickou“.

Některé vesnice odřízly sesuvy půdy od světa, nefunguje tam elektřina, někde neteče ani voda. Bouře na Sicílii mimo jiné přerušily provoz na železnici mezi Palermem a Agrigentem. Na ostrov už se vydal premiér Giuseppe Conte. 

Šéf civilní obrany Angelo Borrelli deníku La Stampa řekl, že tak rozsáhlé škody způsobené výkyvy počasí nepamatuje. Podle něj sesuvy půdy a bahna zavalily desítky kilometrů silnic, déšť a záplavy poničily stovky domů, obnova zničených lesů podle něj bude trvat nejméně století. Zemědělský svaz Coldiretti odhadl, že vítr vyvrátil nejméně čtrnáct milionů vzrostlých stromů.

Náprava škod postupuje pomalu: kvůli počasí, které Itálii nadále sužuje, i samotnému rozsahu škod. A s nadcházející zimou se opravy ještě zpomalí.

Silný déšť a vítr budou pokračovat ještě nejméně dva dny

Počasí způsobilo v minulých dnech miliardové škody především v severní Itálii. „Vítr pokácel miliony stromů a zohýbal dokonce silné sloupy elektrického vedení, a to především v Alpách, zejména v provincii Belluno. Benátky zažily vysokou vodu nad 150 centimetrů, prý nejvyšší za posledních třicet let,“ uvedla spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi. 

„Vichřice, experti hovoří o tajfunu, zvedla desetimetrové vlny na moři u Ligurského pobřeží, kde zničila přístavy i pláže a vynesla na souš desítky člunů a jachet. Škody jsou obrovské, jdou do miliard eur,“ dodala Lunardi.

Spolupracovnice ČT Lunardi: Škody jdou do miliard eur (zdroj: ČT24)

Meteorologové podle ní uvádějí, že Itálii čekají nejméně další dva dny velmi silných dešťů a silných větrů. „Je to tím, že moře jsou příliš teplá na tuto dobu,“ doplnila spolupracovnice ČT. V neděli se bouřky a déšť čekají zejména ve střední a jižní Itálii. 

Zasaženou oblast na severu země, konkrétně Benátsko, navštívil ministr vnitra Matteo Salvini. Situaci opět využil ke kritice Evropské unie, která je pro jeho stranu Liga jedním z hlavních témat. „Potřebujeme 40 miliard eur (898,2 miliardy korun), abychom pokryli náklady v celé zemi… Doufám, že pak zase nedostaneme dopis z Bruselu, že příliš utrácíme,“ řekl vicepremiér. Evropská komise nedávno odmítla návrh italského státního rozpočtu. 

Snad jako jediná si výkyvy počasí chválí oblast mezi údolím Aosty a Švýcarskou hranicí. Středisko Cervinia může poprvé za víc než dekádu zahájit zimní sezónu už začátkem listopadu. Sněhu je dost, podmínky by měly vydržet.