Rusko určitě nenapadne žádný stát NATO, riskovalo by jaderný konflikt, říká expert

Bříza: Ruská federace určitě nezaútočí na stát NATO (zdroj: ČT24)

Největší vojenské cvičení Severoatlantické aliance od konce studené války, které začalo v Norsku a jehož se účastní 50 tisíc vojáků, je odpovědí Rusku. To nedávno uspořádalo vlastní cvičení, do kterého se zapojilo 300 tisíc vojáků. NATO cvičením v Norsku vzkazuje, že i ono je silné a není radno si s ním zahrávat, řekl odborník na jaderné zbraně z Univerzity Karlovy Vlastislav Bříza v Interview ČT24. Podle něj se ale Rusko určitě nechystá napadnout žádný stát NATO.

„Již 45 let platí situace, kdy obě dvě strany o sobě vědí, že jsou schopny zničit sebe sama v případě jakéhokoli útoku, byť i nenadálého. To platí dodnes a znamená to, že kdyby vypukla válka mezi USA, případně NATO a Ruskou federací, tak brzy bude jaderná, protože žádná ze stran nebude chtít prohrát. V tu chvíli se dostáváme k použití strategických jaderných zbraní a konci života na této planetě. Takže Ruská federace se určitě nechystá napadnout státy NATO,“ vysvětlil svůj postoj Bříza.

Nesouhlasí tak s názorem bývalého předsedy Vojenského výboru NATO, generála Petra Pavla, který hodnotil manévry ruské federace se třemi sty tisíci vojáky jako „seriózní přípravu na velký konflikt“. Počet zapojených vojáků podle Pavla odpovídá největším bitvám druhé světové války.

Bříza ale stejně jako generál Pavel vyzdvihl základní postulát ruské armády, který zastávalo už carské Rusko i Sovětský svaz. „Rusko dějinně vycházelo z toho, že stát je možné bránit jedině expanzí. Tím, že budu pouze bránit, nedocílím ničeho a ještě budu mít obavu, že moje říše zanikne. Takže toto zůstalo nadále v mentalitě ruských generálů,“ prohlásil jaderný zbrojní expert.

Také se domnívá, že Rusko nepřipustí rozšíření NATO o státy bývalého Sovětského svazu. Jedinou výjimku vidí v Pobaltí, jehož státy dokázaly využít vhodnou chvíli na omezení ruské sféry vlivu – právě v Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Neustoupit ani krok

„Občas slýchám na přednáškách diskuse, zda by byl aktivován článek 5 v případě Pobaltí. Jsem přesvědčen, že ano. Spojené státy moc dobře vědí, že jakýkoli ústupek bere Ruská federace jako obrovskou slabost, a jestliže umožní jeden krok, tak si Ruská federace vezme vše,“ soudí Bříza.

Článek pět smlouvy států NATO mluví o tom, že „ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem“. Pokud by k němu došlo, souhlasí členské země s tím, že každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu.

Cvičení Severoatlantické aliance v Norsku se účastní 50 tisíc vojáků ze tří desítek zemí, včetně České republiky. Celkem se do cvičení zapojí na 65 lodí, 250 letadel a 10 tisíc vozidel.

Manévrů nazvaných Trident Juncture se účastní všechny země NATO, partnerské Finsko a Švédsko a jako mezinárodní pozorovatelé i Rusko a Bělorusko. Českou republiku zastupují vojáci z 25. raketového pluku ze Strakonic s asi 70 kusy techniky.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga cvičení reaguje na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě v posledních letech. Účastníci budou rozděleni na jižní a severní síly a budou se střídat v rolích fiktivního agresora a bránících se aliančních sil.