Radikální muslimové v Pákistánu žádají smrt osvobozené křesťanky i soudců

Propuštění křesťanky Asii Bibiové, původně odsouzené v Pákistánu k trestu smrti za rouhačství, bylo podle agentury AP pozdrženo. Ženu po osmi letech zprostil nejvyšší soud tento týden viny, což vyvolalo demonstrace radikálních muslimů po celé zemi. Ti požadují, aby byla žena veřejně oběšena. Rozhovory mezi vládou a islámskými radikály nepřinesly výsledek. Protestní akce se konají v pákistánských městech už třetím dnem, vlivná pákistánská armáda ale v pátek varovala, že její trpělivost má své hranice.

Rodina Bibiové očekávala její propuštění ve čtvrtek večer. Její manžel se s dětmi vrátil z Británie, aby mohli obratem společně odletět pryč z Pákistánu. Některé země, například Francie a Španělsko, již rodině nabídly azyl.

Právník zastupující jednoho z místních duchovních, který vznesl v roce 2009 proti Bibiové obvinění z rouhačství, se ovšem ve čtvrtek obrátil na nejvyšší soud s žádostí, aby zvrátil svůj středeční verdikt, kterým osvobodil Bibiovou odsouzenou v roce 2010 k absolutnímu trestu za urážku proroka Mohameda.

To by mohlo propuštění Bibiové dále pozdržet. Podle AP sice není znám případ, kdy by nejvyšší soud změnil svůj verdikt, přezkoumání případů se ale často táhne roky.

Radikální muslimové žádají smrt ženy i trojice jejích soudců

Verdikt zvedl vlnu protestů. Většinu z nich organizuje vlivná islamistická strana Tehríke Labajk (TLP). Demonstranti v minulých dnech zablokovali důležité dopravní tepny a zapalovali automobily.

I v pátek pokračují v blokádě klíčové silnice spojující metropoli Islámábád s nedalekým posádkovým městem Rávalpindí. Stovky dalších nespokojenců blokují také dálnici, která spojuje Islámábád s jinými velkými pákistánskými městy.

Vlivný radikální duchovní Chádim Husajn Rizví, který je vůdcem Tehríke Labajk, oznámil, že jednání mezi jeho zástupci o osudu Bibiové nebyla úspěšná. Jeho vyslanci požadovali, aby ženě bylo znemožněno opustit zemi, k čemuž se Bibiová z bezpečnostních důvodů po propuštění chystá.

„Jsme připraveni zemřít, abychom dali najevo svou lásku k prorokovi,“ prohlásil Rizví a vyzval demonstranty k neústupnosti.

Protest proti osvobození křesťanky v Pákistánu
Zdroj: Akhtar Soomro/Reuters

Masové protesty na pátek svolal také radiální pákistánský islámský duchovní Háfiz Saíd, kterého Spojené státy a Indie viní z přípravy teroristických útoků v indické finanční metropoli Bombaji se 166 oběťmi z roku 2008. Uskutečnit by se měly po tradičních pátečních modlitbách.

Demonstranti kromě oběšení Bibiové požadují i smrt trojice soudců, kteří křesťanku osvobodili. Minulý měsíc prý také byli zatčeni dva muži, kteří plánovali Bibiovou uškrtit.

Pákistánský ministr informací Fauád Čaudhrí uvedl, že vláda nepřijme žádný diktát. Úřady posílily bezpečnostní opatření kolem blíže neupřesněného místa, kde se Bibiová nachází, uzavřely školy a zablokovaly některé silnice kvůli plánovaným protestům. Polovojenské jednotky jsou prý připraveny obnovit pořádek.

Pákistánské úřady nechaly ulice kvůli protestům zablokovat kontejnery
Zdroj: Faisal Mahmood/Reuters