Vyšetřovatel, který zkoumá Trumpovy vazby na Rusko, se obává křivého sexuálního nařčení

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který řeší údajné ruské zásahy do voleb v USA, má strach, že se ho odpůrci budou snažit nespravedlivě obvinit ze sexuálního obtěžování. Muellerův tým se proto obrátil na FBI s žádostí o prověření případu. Lobbista Jack Burkman, který je Trumpův stoupenec, už totiž ohlásil, že ve čtvrtek představí první z obětí údajných Muellerových chlípností.

„Když jsme se minulý týden dozvěděli o tvrzeních, že ženám byly nabídnuty peníze, aby křivě obvinily zvláštního vyšetřovatele, okamžitě jsme záležitost ohlásili FBI, aby ji prošetřil,“ sdělil stanici Fox News Muellerův mluvčí Peter Carr.

Kauza se do médií dostala v úterý, kdy o ní informoval portál The Atlantic. Ten uvedl, že jistá žena novinářům sdělila, že jí Burkman nabídl 20 tisíc dolarů (460 tisíc korun) a také uhrazení dluhu, který vázne na její kreditní kartě, pokud Muellera obviní ze sexuálních výpadů.

Burkman ale v rozhovoru pro Fox News prohlásil, že ženu nezná a že nikdy nikomu za podobné obvinění nezaplatil. „Je to hloupé. Tohle je Muellerův obvyklý styl, kdy se snaží odvést pozornost od vlastních problémů,“ prohlásil lobbista.

Burkman, jehož média označují za aktivistu Republikánské strany, nicméně oznámil, že zastupuje jistou ženu, která se s Muellerem v New Yorku v srpnu 2010 dostala do blíže neupřesněné intimní situace. Podrobnosti incidentu a identitu ženy chce oznámit ve čtvrtek v hotelu v Rosslynu na předměstí Washingtonu.

Mueller, jenž prověřuje možnou spolupráci Trumpova někdejšího volebního štábu s Ruskem, čelí rostoucímu tlaku republikánů, aby případ uzavřel. Očekává se, že krátce po kongresových volbách vypsaných na 6. listopadu Mueller předloží svá hlavní zjištění. Prezident odmítá, že by s Moskvou kvůli volbám jakkoli intrikoval, a Muellerovu práci dlouhodobě kritizuje a označuje ji za hon na čarodějnice.