Trump uctil památku obětí masakru v pittsburghské synagoze, někteří židé ho ale nevítali

Trump uctil památku židovských obětí v Pittsburghu (zdroj: ČT24)

Skupina pittsburghských židovských předáků v otevřeném dopise sdělila americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že ve městě není vítán. Trump s manželkou Melanií v Pittsburghu uctil památku jedenácti židů, které v sobotu v místní synagoze zastřelil Robert Bowers. Šéf Bílého domu po příletu navštívil synagogu a zapálil svíčku za každou z obětí.

Podle mluvčí Bílého domu přijel Trump uctít oběti zapálením svíček a položením bílých růží. Do synagogy jej doprovodila i dcera Ivanka a zeť Jared Kushner, kteří vyznávají židovskou víru. Ve městě ho uvítali i demonstranti.

Okolo dvou tisíc lidí se krátce před prezidentovým příjezdem v pensylvánském městě přišlo naposledy rozloučit s 54letým Davidem Rosenthalem, jeho 59letým bratrem Cecilem, 66letým Jerrym Rabinowitzem a 71letým Danielem Steinem. Podle rabína Jeffreyho Myerse měli bratři Rosenthalové, kteří trpěli lehkou mentální vadou, „krásné duše“.

Bowers, který se na internetu netajil antisemitskými postoji, zaútočil v synagoze Tree of Life (Strom života). Její rabín Jeffrey Myers už v pondělí prohlásil, že prezident je vždy vítán. Tento názor ale nesdílí další místní židovští předáci.

„Nejste v Pittsburghu vítán, dokud jednoznačně neodsoudíte bělošský nacionalismus,“ napsali židovští činitelé v otevřeném dopise, který prezidentovi adresovali již v neděli, den po útoku. Jako další podmínku chtěli, aby Trump přestal útočit na menšiny a na migranty a aby se k ostatním choval uctivě.

Horizont ČT24: Trump není v Pittsburghu vítán (zdroj: ČT24)

Dopis, který byl zveřejněn na webu židovského hnutí Bend the Arc, mezitím podepsalo přes 43 tisíc lidí, poznamenala agentura Reuters. Pisatelé v něm prezidenta viní, že slovním napadáním menšin podněcuje bělošské nacionalisty. Počet antisemitských útoků v USA stoupá, nicméně zpravodaj ČT v USA David Miřejovský připomněl, že to není záležitost jednoho prezidenta. Antisemitismus totiž roste i v jiných částech světa.

Pozornost musíme věnovat především obětem, péči o pozůstalé.
Chuck Diamond
bývalý rabín napadené synagogy

Proti Trumpově návštěvě se vyslovil také starosta města Bill Peduto. Zdůvodnil to tím, že prezidentova cesta se kryje s prvními pohřby obětí, které jsou plánovány na dopoledne místního času (pozdní odpoledne a večer času našeho). Podle starosty měl Trump vyčkat, až budou všechny oběti pohřbeny, neboť návštěva hlavy státu spolu s dodatečnými bezpečnostními opatřeními jen zbytečně odvedou pozornost od prvořadého úkolu, kterým je rozloučení se s mrtvými.

Pachateli hrozí i trest smrti

Vyšetřování jedenáctinásobné vraždy běží naplno. Pachatel, který včera stanul před soudem, byl aktivní na sociální síti Gab: na ní psal o údajném nebezpečí židů a migrantů a o tom, že jde do akce.

„Najdete tam naprosté bahno těch nejodpornějších komentářů. Extrémní nenávist k ženám, antisemitismus, rasismus. Tisíce a tisíce lidí si tam vyměňují tu nejškaredější propagandu, jakou lidstvo dokáže vytvořit,“ vysvětlila analytička Southern Poverty Law Center Heidi Beirichová.

Šestačtyřicetiletého Bowerse v pondělí soud poslal do vazby bez možnosti kauce. V případě uznání viny mu hrozí trest smrti.