Rozpaky, trapnost a pěstování komplexů, hodnotí skromné oslavy 28. října na Slovensku tamní média

Slovensko si o víkendu připomenulo 100. výročí vzniku Československa (ČSR) skromněji než Češi, píšou slovenská média. Například zpravodajský web Aktuality.sk sdílel video s vojenskou přehlídkou v Praze. List Pravda poukázal na to, že 28. říjen není na Slovensku na rozdíl od Česka státním svátkem.

„V Praze zorganizovali velkolepou akci, na kterou cestovali i naši nejvyšší ústavní činitelé. Bratislava, naopak, pojala významné výročí skromněji,“ napsal list Plus jeden deň. Dodal, že největší oslavy v souvislosti se založením ČSR se na Slovensku i za účasti českých politiků uskuteční v úterý v rámci připomínky 100. výročí přijetí takzvané Martinské deklarace, kterou se v roce 1918 slovenští představitelé přihlásili ke vzniku samostatného československého státu.

Nejčtenější slovenský list Nový čas uvedl, že zejména Česká republika žije stoletím Československa již několik měsíců a že oslavy výročí se konaly ve velkém stylu.

Slovenské oslavy byly rozpačité, píší média

„Slavíme rozpačitě, vlastně i v jiný den a bez vnitřního přesvědčení, že jde o velké výročí. Vypadá to na další ze série slovenských trapností,“ napsal portál Aktuality.sk. Podle jeho komentáře se Slováci nedokážou nadchnout pro století, které Slovensko vystřelilo do výše pokroku více než všechna předchozí staletí dohromady.

Podle portálu současná podoba slovenské státnosti je výsledkem odchodu ze společného státu. Za základní pozici Slovenska za poslední staletí označil emancipaci, dozrávání proti ignoranci staršího sourozence ve společném státě a samostatnost.

Mýtus o slovenském osvobození až s rozpadem Československa

Podle listu Pravda výročí vzniku ČSR 28. října 1918 není v zemi pod Tatrami státním svátkem proto, že ve slovenské společnosti přetrvává mýtus, podle kterého se Slováci rozdělením společného státu s Čechy osvobodili.

„Ani Československo nebylo vždy stoprocentně laskavé k jednotlivým obyvatelům, jejich skupinám, až po národy a národnosti, které v něm žily. Stejné Československo zároveň znamenalo pro Slováky skutečné historické vysvobození, dokonce národní záchranu v hodině dvanácté,“ napsal deník. Dodal, že čtvrtstoletí od zániku československé federace je nejvyšší čas přestat s pěstováním komplexů.