USA řeší odstoupení od odzbrojovací smlouvy se spojenci, Rusko připravuje odpověď

USA hovoří o svém záměru odstoupit od rusko-americké odzbrojovací smlouvy INF s evropskými spojenci. Prohlásil to americký ministr obrany James Mattis, který přicestoval do Česka na oslavy výročí založení Československa.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že než USA Rusku oznámily záměr odstoupit od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu, předložily Moskvě seznam svých výhrad a Rusko připravuje odpověď.

Zprávu o záměru amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od smlouvy z roku 1987 předal v Moskvě bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Podle USA Rusko smlouvu porušuje. Prezident Vladimir Putin ale prohlásil, že Američané o tom nepředložili žádné důkazy, a pohrozil odvetou Evropě, když bude souhlasit s rozmístěním nových amerických raket.

Lavrov řekl, že přínosem Boltonovy návštěvy v Rusku je to, že se ukázalo, že je potřeba hovořit o novém prostředku na zajištění strategické stability. Bolton podle něj v Moskvě přitakal tomu, že v otázce zbrojní kontroly je zapotřebí důvěra, předvídatelnost a otevřenost. Trump oznámil 20. října, že Washington chce odstoupit od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu.

Hrozí rozštěpení NATO?

„Konzultujeme s našimi evropskými partnery. Hovořil jsem o tom včera s německým ministrem obrany a konzultace pokračují,“ řekl v neděli Mattis novinářům na cestě do Prahy. Šéf Pentagonu se v sobotu zúčastnil bezpečnostní konference v Bahrajnu.

Mattis také připomněl, že ministři obrany členských zemí NATO se sejdou v prosinci v Bruselu a že to bude „kulminační bod“. Evropští členové NATO ve čtvrtek vyzvali USA, aby se místo odstoupení od INF raději pokusily přimět Rusko smlouvu dodržovat. Má to zabránit rozštěpení Aliance, jíž by Rusko mohlo využít.

Mattis se prý ale ptal po minulém summitu NATO, zda mají spojenci představu o tom, jak Rusko k dodržování INF přimět, a nezjistil to. Agentura Reuters píše, že Evropané INF považují za pilíř zbrojní kontroly, i když přiznávají, že Moskva ji porušuje vyvíjením nových zbraní. Zánik dohody podle nich povede k novému zbrojnímu soupeření a na kontinentu skončí americké jaderné rakety nové generace.

Heather Conleyová z washingtonského centra pro strategická a mezinárodní studia řekla, že Mattis bude čelit mnoha otázkám Evropanů, například o termínu vypovězení smlouvy a o případném zahájení soutěže ve zbrojení. „Prohlubuje to nejistotu, naši spojenci nevědí, kam americké vedení směřuje a co udělá ze dne na den,“ řekla Conleyová.

Na otázku, zda může vyloučit rozmístění raket středního doletu, až Washington INF vypoví, Mattis odpověděl, že nevylučuje nic. „Můžeme reagovat několika způsoby, nemusí to být symetrické a bude to za konzultací se spojenci,“ řekl.