Americký ministr obrany Mattis požádal Rijád o přehledné vyšetření Chášakdžího smrti

Americký ministr obrany James Mattis požádal saúdskoarabského ministra zahraničí o přehledné vyšetření vraždy novináře Džamála Chášakdžího. Mattis to řekl na palubě letadla, kterým mířil do Prahy na oslavy 100. výročí vzniku Československa. Podle informace velvyslanectví USA už americký ministr do Prahy dorazil.

Mattis řekl, že v sobotu hovořil se saúdskoarabským ministrem Ádilem Džubajrem na bezpečnostní konferenci, která se konala v Bahrajnu. „Mluvili jsme o tom (o případu Chášakdží). Hovořili jsme o tom, že je třeba případ zcela a přehledně vyšetřit,“ řekl americký ministr.

Džubajr v sobotu prohlásil, že Saúdská Arábie věc vyšetřuje, ale zamítl možnost vydat podezřelé do Turecka, jak požaduje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podle tureckých vyšetřovatelů byl Chášakdží naposledy spatřen, když 2. října vešel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu. Saúdská Arábie až tento týden přiznala, že byl zabit. Detaily nejsou zcela objasněny a nebylo nalezeno ani jeho tělo. Podle Turecka bylo na konzulátu přítomno patnáctičlenné komando, které zřejmě novináře zabilo. Jeho členové se vrátili do Saúdské Arábie, která oznámila, že zatkla osmnáct lidí podezřelých z činu.

Mattis se k záležitosti vyjádřil ve svém projevu v Manámě, když řekl, že tato vražda podrývá stabilitu celého regionu. Nevyloučil další reakci USA, které prozatím odebraly víza jedenadvaceti Saúdským Arabům spojovaným s vraždou.