V afghánském Kandaháru se po týdenním odkladu volí do parlamentu

V jihoafghánské provincii Kandahár začaly za mimořádných bezpečnostních opatření parlamentní volby, jež byly o týden odloženy kvůli násilnostem. Ve zbytku země se hlasovalo minulý víkend, výsledky by měly být známy až v listopadu. Ze středoafghánské provincie Vardak přišla zpráva agentury AP o sebevražedném útoku, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí a osm bylo zraněno.

Úřady v Kandaháru už 24 hodin před začátkem hlasování uzavřely hlavní silnice. Chtěly tím předejít vjezdu případných atentátníků s výbušninami.

V oblasti se hlasy odevzdávají od sedmé hodiny místního času (04:30 SELČ) ve více než 1100 místnostech. Některé se ale otevřely se zpožděním, protože se buď nedostavil volební personál, nebo chyběl volební materiál. Občané Kandaháru vybírají ze 111 kandidátů do parlamentu o 249 křeslech. Kandahár je tam zastoupen 11 poslanci.

Celostátní parlamentní volby minulý víkend doprovázelo násilí, které nepřežilo 50 lidí. Hlasování se zúčastnily asi čtyři miliony voličů. Technické problémy s biometrickým identifikačním systémem ale vyústily v četná obvinění z podvodů. Hlasování kvůli tomu bylo prodlouženo ze soboty až do neděle.

Parlamentní volby se měly původně konat před třemi lety, ale kvůli špatné bezpečnostní situaci byly odkládány. Bezpečnostní situace není lepší ani letos. V provincii Vardak při sobotním sebevražedném útoku přišlo o život šest lidí a osm jich bylo zraněno. K útoku se přihlásil Taliban. Atentátník odpálil nálože v automobilu v provinčním středisku Majdán Šahr před policejní stanicí. Mezi oběťmi jsou dva policisté.